November 2017  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
202122232425
27282930   

opera verseny competition logo 2018 web

feszt nap 15 girolamo deraco interju gms 3Girolamo Deraco zeneszerzőAmióta a számítógép az életünk részévé vált, mindennapjaink a hagyományos (analóg) és az elektronikus (digitális) világ közötti egyensúlykereséssel telnek. A 21. században a zenét is digitális jelek közvetítik s hallgatókhoz a CD-ken, DVD-ken, a rádióban, a televízióban. Girolamo Deraco olasz zeneszerző PHONE’ című installációjában megfordítja a trendet: a digitális hangot hagyományossá alakítja vissza szimfonikus zenei kísérletében.

Száz gramofonon szólaltatja meg azt a száz darab, előre nyomott és sokszorosított bakelitlemezt, amelyre a digitális hangot rögzítették. A digitálisból analóg hanggá átalakulás az előadás hallgatósága előtt történik meg. A zenei kompozícióból egy olyan zenei hang-tér jön létre, amelyet korábban senki nem hallhatott.

A KONCEPCIÓ – Manapság szinte minden digitalizált: a pénz, a fényképek, a könyvek, a dokumentumok. Minden elképzelhető dolog megkapja a maga elektronikus formáját, és ez alól a zene sem kivétel. Analóg hangokat tehát már tudunk digitalizáltuk. De vajon tudunk-e digitális hangot analóggá alakítani?

A PROJEKT – A PHONE’ egy installációs zenei performansz, amelyben a nagyrészt számítógép alkotta digitális hangokból újra analóg hangok válnak. A visszaalakítás, azaz a hangok reprodukciójának mechanikus eszköze egy klasszikus hanglejátszó készülék, a gramofon. Az évszázados technika segítségével válik lehetségessé, hogy a mesterségesen előállított hangot valódi, élő hangként mutassuk be újra.

A CÍM – A gramofon szó a görög gramma, vésett jel, és a fón, hang szavakból tevődik össze, végső soron hangjegyzést jelent. A hang-fón angol fordítása a phone – erről kapta a zenei performansz a címét. A PHONE’ ebben az értelemben egyidejűleg jelenti mind a hangot, mind a hangzás jelenségét. A projektben közreműködő kórus és a gramofonok zenekara együtt mindkét jelentést egy hangeseménnyé egyesíti.

A SZÖVEG – A PHONE’ szövege az olasz ábécé öt hangjának használatán alapul. Olyan hangokén, amelyek lehetővé tették a lírikus opera megszületését. Ezek a hangok túllépnek beszédhangi jelentésükön. Keresünk egy „lelkiállapotot”, egy hangi gesztust, amely ékesszólóbb beszédhangbeli jelentésénél.

TOKODY ILONA hangversenye

november
vasárnap
26
17:00 h
Közreműködik: Pfeiffer Gyula (orgona) Műsor: J. S. Bach: Pastorella A. Vivaldi: Domine Deus W. A. Mozart: Laudate Dominum W. A. Mozart:... | tovább az esemény részleteihez »

VIZIN VIKTÓRIA hangversenye

december
vasárnap
3
17:00 h
Közreműködik: Révész László (orgona) Műsor: A. Vivaldi: Gloria - Qui sedes J. S. Bach: h-moll mise - Qui sedes G. Puccini: Salve regina... | tovább az esemény részleteihez »

Bartók Plusz Advent Gálahangverseny – Sztárfellépő: OLGA PERETYATKO-MARIOTTI

december
szombat
9
19:00 h
Sztárfellépő: Olga Peretyatko-Mariotti Vendégművész: Hector Lopez Mendoza Közreműködik: Miskolci Szimfonikus Zenekar Karmester: Giuseppe... | tovább az esemény részleteihez »
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px  miskolci varosgazda  

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Felhasználási feltételek »

↑ Top

facebook