November 2017  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
202122232425
27282930   

opera verseny competition logo 2018 web

rost andrea 800x370Kortárs zeneszerzőtől opera-musical, dzsesszmuzsikustól ragtime-opera, versenygyőztes fiatal szerzőtől kortárs opera... Az opera világának legújabb színeit mutatják meg a Bartók Plusz Operafesztiválon színre kerülő ősbemutatók.

A Bartók Plusz Operafesztivál idei évének mottója: „Az opera újjászületése”. A fesztivál rendületlenül keresi az opera új útjait, így a bemutatók között a műfaj határait feszegető, újfajta minőséget képviselő darabok is színpadra kerülnek. A kiválasztott kortárs szerzők népoperai ihletésű művei úgy követik a zenés színház legnemesebb hagyományait, hogy érzékenyek maradnak a közönség harmónia iránti igényére.

A mai kor hangján szólal meg Gyöngyösi Levente, a Magyar Állami Operaházban huszonévesen debütált zeneszerző, aki A Mester és Margarita című művének megírásával új műfaj teremtett: opera-musicalt. Művében a szerző közérthető, szórakoztató módon ötvözi a kortárs opera és a könnyűzene stíluselemeit, ezért a nagyszabású darab ősbemutatójának előadói apparátusában a szimfonikus zenekar mellett egy rock együttes is helyet kap. A koncertszerű előadásban megszólaló, különleges hangzású zene Bulgakov univerzális remekművének mélységeit bontja ki.

A világhírű szoprán, Rost Andrea vendégszereplésével kerül színre a Bartók Plusz operaíró versenyén győztes mű, a Scævola. A zenedráma cselekményének alapmotívuma a Rómát állhatatosságával megmentő, jobbját társaiért tűzbe tevő Mucius Scævola története, akinek hősies gesztusa az ezredfordulóra áthelyezett háborús helyzetben elevenedik meg. A darab zenei világán megfigyelhető: napjaink operaszerzői egyre inkább fontosnak tartják megfogalmazni azt a gondolatot, hogy a kortárs zene nem feltétlenül nehezen értelmezhető, hanem könnyebben befogadható muzsika is lehet. Ezt hangsúlyozza a Scævola zeneszerzője, Mátyássy Szabolcs is.

Ragtime-operát évtizedek óta nem komponáltak a világon. Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Band vezetője A Lutherek megírásával megtörte a csendet. Műve minden olyan zenei elemet felvonultat, ami a dzsesszműfajba beleillik: swing, blues, dixieland, gospel, spirituálé, és természetesen ragtime. A történet két címszereplője, Luther Márton és Martin Luther King a mennyországban találkoznak. A gondolataikban, tanításaikban azonosságot kereső darab a reformáció 500. évfordulója előtt tiszteleg.

Girolamo Deraco PHONE' című, kórusra és 100 gramofonra komponált szimfonikus kísérlete a fesztivál nemzetközi ősbemutatóinak sorozatát bővíti.

 

TOKODY ILONA hangversenye

november
vasárnap
26
17:00 h
Közreműködik: Pfeiffer Gyula (orgona) Műsor: J. S. Bach: Pastorella A. Vivaldi: Domine Deus W. A. Mozart: Laudate Dominum W. A. Mozart:... | tovább az esemény részleteihez »

VIZIN VIKTÓRIA hangversenye

december
vasárnap
3
17:00 h
Közreműködik: Révész László (orgona) Műsor: A. Vivaldi: Gloria - Qui sedes J. S. Bach: h-moll mise - Qui sedes G. Puccini: Salve regina... | tovább az esemény részleteihez »

Bartók Plusz Advent Gálahangverseny – Sztárfellépő: OLGA PERETYATKO-MARIOTTI

december
szombat
9
19:00 h
Sztárfellépő: Olga Peretyatko-Mariotti Vendégművész: Hector Lopez Mendoza Közreműködik: Miskolci Szimfonikus Zenekar Karmester: Giuseppe... | tovább az esemény részleteihez »
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px  miskolci varosgazda  

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Felhasználási feltételek »

↑ Top

facebook