Print

b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_balett_2004_boriseifman_balett_csajkovszkij_elete.jpgTáncjáték – a Boris Eifman Balettszínház vendégjátéka, Szentpétervár

 

Csajkovszkij – Albert Galitchanin

Hasonmás – Alexei Turko

Feleség – Natalia Povorozniuk

Meck bárónő – Véra Arbuzova

Herceg – Dmitri Ficher

 

Csajkovszkij halálos ágyán fekszik. Kimerült teste a megszabadító halálra vár. A múlt képei elevenednek meg a szenvedő művész szeme előtt; a társadalom számkivetettje, hiszen annyira különbözik másoktól, bábfigura a természet és a szenvedély kezében. Kísérletei, hogy hasonló legyen a többiekhez, hogy engedelmességre kényszerítse testét és lelkét, kudarcot vallanak. Csajkovszkij élete nem más, mint szüntelen dialógus önmagával, munkája örökös vallomás. Nem tud megbékülni az uralkodó erkölcsi dogmákkal és retteg a leleplezéstől, ezért örök félelemben él. Megmentője a magány és a komponálás lehet.

Boris Eifman 1977-ben alapította meg társulatát. Szakítva a szigorú orosz akadémizmussal, kialakította saját, független stílusát, amelyben a modern táncot és a klasszikus balettet ötvözte. Az orosz sajtó az egyetlen olyan koreográfusként ünnepelte, aki képes volt az orosz tánc arculatát megváltoztatni, s akinek társulata egyike az ország legjobbjainak.

2004. június 13., vasárnap 17 óra, Nagyszínház, Miskolc

Tags: fesztiválok listája: 2004 Csajkovszkij
műfaj: balett és tánc
kategóriák: fesztiváli főprogramok