Print

simandyjozsef webSimándy József operaénekes (1916–1997), Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészKilenc tenor a színpadon! A világ operairodalmának legszebb tenor áriái a Simándy József, a legendás magyar tenor születésének 100. évfordulója emlékére rendezett hangversenyen.

Fellépők: Berkes János, Boncsér Gergely, Ottokar Klein, Balczó Péter, Kovácsházi István, Hanczár György (a Simándy Énekverseny 2016 győztese, a Bartók Plusz Operafesztivál különdíjasa), Dékán Jenő, Pataki Adorján, Turpinszky Gippert Béla

Karmester: Janos Acs (Ács János)
Közreműködik: Miskolci Szimfonikus Zenekar

 


Hommage á Simándy

Tervezett program

Balczó Péter                            

Boncsér Gergely

Dékán Jenő

Berkes János

Hanczár György

 Ottokar Klein

Kovácsházi István

Turpinszky Gippert Béla

Pataki Adorján

Továbbá zenekari számok, és számos más meglepetés!

(A fellépők sorrendje változhat!)

Előadás:

2016. június 13., 20:00  – Művészetek Háza

 


Simándy József (1916–1997)

Az idén 100 éve született Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész a közönség kedvence volt. Egyénisége, érzelemgazdag hangja miatt elsősorban hőstenor szerepekre kérték fel. Szólótenorként 1946-ban mutatkozott be először a Szegedi Nemzeti Színházban, Bizet Carmen című operájában, Don José szerepében. A Magyar Állami Operaháznak 1947-től társulaton kívüli magánénekese volt, örökös taggá 1990-ben választották.
A magyarságtudatát és hazaszeretetét a nemzetközi operaszínpadokon is mindvégig megőrző művészre emlékezve halála után, 1998-ban Szegeden életre hívták a róla elnevezett klasszikus énekes tehetségkutató versenyt, amely fennállása óta számos fiatalt fedezett fel és adott a hazai és nemzetközi operaéletnek.

 

 

Tags: fesztiválok listája: 2016
műfaj: koncert
kategóriák: egyéb fesztiváli programok