Május 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ez következik

Csupa meglepetés vár a közönségre az operaverseny felolvasó színházában. (2013.06. – Észak-Magyarország, H.E.)

Miskolc. A közönség szeme előtt formálódik operaelőadássá a Bartók Plusz Operafesztivál operaíró versenyének három döntős alkotása. A karmestereket kérdeztük a művekről. Kiderült, csupa különleges opera okoz majd meglepetést.

Három felvonásban

Németh Norbert: Hazug románc című alkotását Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zenei igazgatója vezényli. Mint mondta, jó kezdeményezésnek tartja az operaíró versenyt, és arra számított, hogy az első alkalommal különböző színvonalú művek érkeznek majd. Ez így is lett, de szerencsére elég pályázatot küldtek a szerzők, úgyhogy volt választási lehetőség.

A Hazug románc 3 felvonásos opera kórussal és sok szólistával – mondja Cser Ádám. Tehát rendes, nagy opera. A felolvasó színházi előadásokon kicsit meg is húzzák majd a művet, kétszer 45 perces felvonásba sűrítik. Különlegessége, hogy sokat és merészen használja a szerző a kórust. Zenéjére nem a szélsőségesség jellemző, tehát ilyen értelemben nem hasonlít az úgynevezett kortárs operákra. Dallamos, hármas hangzatokra épülő zenei világa és klasszikus műveket idéző története alkalmas arra, hogy a közönség megkedvelje, szeresse. Cser Ádám még nem ismeri a szerzőt, de a Facebookon úgy látta, hogy orvos, és kíváncsian várja a vele való első találkozást. Egyelőre a szólisták tanulják az áriákat, a közös próbák június 14-én kezdődnek úgynevezett operaverseny-workshopok keretében – mondta lapunknak a karmester.

Szintén Cser Ádám vezényli Girolamo Deraco: Taci című művét. Nem mindennapi operáról van szó, hívta föl a figyelmet a karmester. Mindössze 8 másodpercig tart, „egy pillanatnyi gondolat nagyzenekari előadásban”.

– Persze nem tekinthető igazi operának, tulajdonképpen ez egy vicc, kuriózum. A operafesztivál rekordot is akar ezzel dönteni, hiszen a világ legrövidebb operáját hallhatja majd a közönség.

„Gazdag! Szuper!”

Philippe de Chalendar vezényli majd Szilágyi Miklós-Horváth György: Ostrom című operáját. Érdekesnek tartja, hogy csak fúvós zenekarra íródott az opera, valamint szólistákra és kórusra. A mű közepén nagyon jó közjáték található, amikor csak a zenekar szól kiváló hangszerelésben. „Gazdag, szuper!” – fogalmazott a karmester. Ezután pedig lehetőséget kapnak az énekesek, hogy duetteket énekeljenek, három nagy duett is felcsendül. A kórusnak viszont nehéz dolga lesz, a kórusbetétek ritmusa kissé bonyolult. Bartókot idéző hétnyolcados ütemek jellemzik – tudtuk meg a karmestertől. Az opera dallamvilága viszont klasszikus, nem hasonlít a kortárs művek modern hangzására. Érdekesség az is, hogy a műben három nyelven is énekelnek a szereplők, magyarul, latinul és törökül. A történet ugyanis a török időket idézi. A karmester szerint érdekes a történet is, úgyhogy a mű valószínűleg nagy sikert arat majd a hallgatóság körében.

címkék: fesztiválok listája: 2013
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook