Július 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Ez következik

Különleges helyszínek, ősbemutatók és sok meglepetés vár az operafesztivál közönségére. (2013.06.11. – Észak-Magyarország, H.E.)

Közeledik a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál nyitó napja, több előadás művészei már Miskolcon próbálnak. Kesselyák Gergely, az operafesztivál ügyvezetője így őket is meghívta (A Bűvölet és a Traviata operaénekeseit) a keddi sajtótájékoztatóra, melyen még többet tudhattunk meg a 10 napos zenei rendezvényről.

Az ügyvezető hangsúlyozta: hét teljes operát láthat majd a közönség teljes színpadi előadásban, azaz kosztümben, díszlettel, világítással, mert szerinte opera nem létezik színház nélkül. Hozzátette: és bár az egyik ismerőse arra panaszkodott, hogy az idei programban alig talált olyan operát, amit ismerne, de a rendezvénynek épp az az egyik célja, hogy bemutasson olyan műveket, amelyekre kíváncsiság hozza be a közönséget. Felhívta a figyelmet Orbán György: Bűvölet című operájának ősbemutatójára, melynek karmestere Selmeczi György is eljött a sajtótájékoztatója. Ő úgy fogalmazott, szakmai szempontból és az operafesztivál, valamint a magyar operaélet önbecsülése szempontjából is hatalmas jelentőségű a két magyar kortárs szerző, Vajda János és Orbán György operáinak a bemutatása. Mert épp ők azok a szerzők, akik nem szakítottak drasztikusan a operai hagyományokkal, ők tekinthetők Verdi, Puccini, Sosztakovics operatörténeti folytatásának. Hozzátette: Orbán György a legjátszottabb magyar szerző a világon az USA-tól Japánig nincs olyan kórusfesztivál vagy egyházzenei rendezvény, amelyen ne csendülnének föl művei.

– Aki pedig beül az operájára, fülsértő hangzatok helyett édes dallamokat hallhat majd – mondta Selmeczi György.

Három helyszínen

Ugyanilyen nagy érdeklődésre számíthat majd az idei Ezrek operája, azaz Verdi: Traviatája. Ezúttal Kesselyák Gergely a különböző helyszíneket is elárulta. Az első felvonás június 17-én este 7 órakor játszódik a Szinva teraszon, a második felvonás június 19-én este 9 órakor a Népkertben, a teljes opera pedig június 21-én este 9 órakor a Tudomány és Technika Házánál. A teljes operának lesz esőnapja, június 23-a. Anger Ferenc, az opera rendezője mindehhez hozzátette: a miskolci Traviatának az lesz a legnagyobb érdeme, hogy kilép a „dobozból”, egy nagyvárosban játszódik hús-vér emberek között, mint ahogy az az operában is történik.

Kesselyák Gergely azután még felhívta a figyelmet Massenet: Don Quichotte című operájára, melyet a június 16-án hoz el Miskolcra a libereci színház. Ez az előadás ugyanis Csehországban 2003-ban elnyerte az „Év operája” címet. Aki tavaly hiányolta volna az igazi, romantikus előadást a programból, az erre az előadásra feltétlenül üljön be, tanácsolta az ügyvezető.

Így írtok ti

Kesselyák Gergely felhívta a figyelmet egy érdekes kiegészítő programra is. A színház melletti téren, az árkádok alatt ül majd Lendvai Péter, a színház zenekarának oboistája. Ha valaki eldúdol, elfütyül vagy lekottáz neki egy dallamot, ő szintetizátora segítségével meghangszereli, és kész zeneművet komponál a kért stílusban. A sajtótájékoztatót László Boldizsár és Keszei Bori ( a Traviata főszereplői) duettje színesítette.

címkék: fesztiválok listája: 2013
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook