Február 2021  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728

Ez következik

Az idei operafesztivál péntek esti nyitókoncertje a „Romantikus Bartók” nevet kapta. A szervezők - különleges meglepetésként - Bartók színpadi művei után a világhírű zeneszerző ismeretlen, romantikus arcát kívánták bemutatni a Nagyszínházban. (2014. 06. 13., minap.hu)

Az előadás előtt Szőcs Géza kormánybiztos, kulturális főtanácsadó, erdélyi magyar költő, és Kriza Ákos polgármester mondott nyitóbeszédet. Mindketten méltatták a fesztivál jelentőségét, nemzetközi hírnevét, s azok munkáját, akik támogatásukkal, tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy évről-évre méltó módon megrendezésre kerülhessen az opera miskolci seregszemléje.

A nyitókoncert a „Romantikus Bartók” nevet kapta, a szervezők - különleges meglepetésként - Bartók színpadi művei után a világhírű zeneszerző ismeretlen, romantikus arcát kívánták bemutatni. Olyan művekkel, töredékekkel, amelyeket a huszonéves fiatalember Richard Strauss, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc hatása alatt írt. Voltak olyan darabok, amelyek 50 év után hangzottak fel újra színpadon.

A III. Zongoraversenyt a már nagybeteg Bartók írta felesége számára. Korábbi zongoraversenyeitől eltérően ebben a líraiságon van a hangsúly. Bartóknak ez a „végakarata” különös, új harmóniában oldja fel egész életművének konfliktusait.

A MÁV Szimfonikus Zenekart Mladen Tarbuk vezényelte, az est szólistája Martina Filjak zongoraművész volt.

A kulturális kormányzat 2014-ben 50 millió forinttal segíti az Operafesztivált, melyből 20 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap Fesztiválkollégiuma, 30 millió forintot pedig az NKA miniszteri kerete biztosít. A rendezvény idei főtámogatója a MOL és a TVK.   

» Az eredeti cikk

 

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook