Augusztus 2020  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Ez következik

Ha június, akkor Bartók + … Miskolci Operafesztivál! A komolyzenei fesztivál már több mint egy évtizede meghatározó esemény Miskolc életében, és így van ez a Miskolci Szimfonikus Zenekar háza táján is. A zenekar naptárában júniusban, szinte minden a fesztivál körül forog, hiszen az együttes már az operafesztivál létrejötte óta közreműködik a programokon. Az opera műfaja nem áll távol zenekarunktól, mivel minden éven szerepel a hangversenykínálatban egy opera koncertszerű bemutatója, de külön öröm számunkra, hogy az operafesztivál produkcióban is részt vehetünk. (2012. 06. 04. – Észak-Magyarország; Szabó Péter, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetőjének vendégjegyzete)

Ilyenkor a nemzetközi zenei élet is kicsit városunkra tekint, világhírű hangversenytermek körberajongott művészei róják Miskolc utcáit, és az idelátogató közönség élőben is megtapasztalhatja művészetüket. Zenekarunk az elmúlt évek alatt számos kivételes előadóval dolgozott együtt. Több egyedi produkció és különleges vállalkozás is Miskolcra irányította a figyelmet az elmúlt években, és nemzetközi koprodukciókban is részt vettünk. Emlékezetes élmény volt, amikor 2009-ben egy Beethoven esten dolgoztunk együtt a Kassai Állami Színház és a Kolozsvári Magyar Opera művészeivel, először Miskolcon, majd Kolozsváron és Kassán. Egyedi vállalkozás volt Liszt Ferenc Don Sanche című operájának bemutatója is Miskolcon és Bayreuthban a Liszt-év alkalmából.
Az „emlékezetes”, az „egyedi” és a hasonló jelzőkkel illethető produkciók sora idén is folytatódik, hiszen a Bartók + … Miskolci Operafesztivál is fejlődik, mindig kínál valami újat és különlegeset, amiért érdemes Miskolcra látogatni. A Miskolci Szimfonikus Zenekar idén két produkcióban vesz részt. A világon először kerül egy este bemutatásra a 3 Bartók:  A fából faragott királyfi, A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin. A három művet Hamar Zsolt vezényletével hallgathatja meg a közönség. A zenekar együtt dolgozik majd Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache énekesekkel, és az  ExperiDance Tánctársulattal is. A hagyományokhoz híven a fesztivál zárógáláján is közreműködik zenekarunk, mely idén a „Híd a jövőbe” címet viseli.
A Miskolci Szimfonikus Zenekar is rokonszenvezik a fesztivál azon törekvésével, hogy közelebb hozza az emberekhez az operát, és a fiatalokat is megnyerje az opera, mint élő műfaj számára. Ezt a célt tűzte ki maga elé az idei fesztivál másik érdekes vállalkozása, a Bohém casting is, amely Puccini Bohémélet című operája alapján készült opera „modern” hangszerelésben. A magyar szöveget Müller Péter Sziámi, a librettót Kerényi Miklós Gábor, a hangszerelést pedig Zsoldos Béla készítette. A produkció a mai kor zenei nyelvén mutat be egy klasszikus történetet, ami külön érdekes lehet a miskolciak számára, akik a Miskolci Nemzeti Színházban az idei évadban a Bohémélet „klasszikus” adaptációját is megismerhették.
Az idei év különlegessége, hogy még több külső helyszínen is jelen lesz a fesztivál, és egy teljes opera is az utcára „költözik”: a Tosca egyes felvonásait különböző napokon a belváros egy-egy pontján, majd az egész művet az avasi kilátó környezetében hallgathatja meg a közönség.
Az idei Bartók + Puccini Miskolci Operafesztivál idején ismét felpezsdül majd a város, az opera beleférkőzik a mindennapjainkba, hogy megmutassa, a komolyzenének igenis helye van az életünkben, még mindig felvidít, magával ragad és elbűvöl. Az idén is érdemes lesz tehát ellátogatni a fesztivál programjaira!
Szerzőnk a Miskolci Szimfonikus Zenekar igazgatója
címkék: fesztiválok listája: 2012 Puccini
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook