Nyomtatás

Toscát rendezett a miskolci operafesztiválon Vidnyánszky Attila. A klasszikus művet kivitte az utcára: a teljes előadást az Avasi-kilátónál mutatják be. (2012. 06. 12. – www.dehir.hu)

 

Vidnyánszky Attila ismét Puccini-operát rendezett. Ezúttal a Toscát vitte színre, és meglehetősen formabontó kivitelezésben. A „Bartók + Puccini 2012” Miskolci Operafesztiválon Puccini operájának első felvonását június 11-én a Szent István téren játszották, a másodikat ugyanitt 13-án láthatják a nézők, a teljes operát pedig június 15-én az Avasi-kilátónál mutatják be.

Az ötlet a fesztivál igazgatójától, Kesselyák Gergelytől származik – olvasható a Csokonai Színház honlapján –, aki azt szerette volna, hogy az emberek minél szélesebb körben érjék el az operát. Ne a megszokott környezethez kötődő produkció szülessen, hanem vigyék ki az utcára az alkotók az előadást. Ami nagy bátorságra vall, hiszen alapvetően Miskolc nem kifejezetten a kulturális gyökereiről híres város, évek óta mégis nagy sikerrel rendezik meg az operafesztiválokat.

„Lehet, hogy a világon nem ez az első, amikor klasszikus operát élő utcai környezetben szólaltatnak meg – ahol a hallgatóság nem bársonyszékekben ül, hanem akár követi az énekesek mozgását – de én nem tudok róla. Tapasztalom viszont, hogy más városok is megpróbálják közelebb hozni az operát az emberek tömegeihez, mert nagyon sokan buta görcsökkel, előítéletekkel viseltetnek a műfaj iránt. Pedig Miskolcon, a Tosca előadásán is ráébredhetnek majd: nem kellenek előtanulmányok, hogy ez a történet, ez a muzsika elérjen a szívükhöz. Fantasztikus hatást válthat ki bárkiből, ha egészen közelről hallja az operaénekest, vagy a hatalmas kórust.”

Az eredeti cikk »

címkék: fesztiválok listája: 2012 Puccini