Május 2021  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Ez következik

Ingyenes előadásokkal, az opera és a musical vegyítésével vár mindenkit a Bartók+Puccini 2012 Miskolci Operafesztivál június 8–17. között. A fesztiváligazgatóval, Kesselyák Gergellyel beszélgettünk. (2012. 06. 01. – Metropol)

Az idei fesztiválon újításokkal találkozhatnak majd az operabarátok. Melyek ezek?

– Operabarátokat és leendő operabarátokat is várunk a fesztivál rendezvényeire. Tosca – Krimi a városban címmel ingyenes szabadtéri operaelőadást rendezünk három alkalommal, részleteiben a Városház téren, majd egészében az Avasi kilátó betonpillérei között látható Puccini tökéletes operája, a Tosca. Hatalmas zenekarral, 240 fős kórussal. Bohém – Casting címen pedig a Budapesti Operettszínház sztárjaival hoztuk létre Puccini Bohémélet című operájának musicalváltozatát.

Miért volt szükség az újításokra?

– A műfaj iránti érdeklődés újbóli felkeltése a célunk.

Egyes programok ingyenesen látogathatók. A programok hány százaléka?

– Tíz nap alatt huszonhét programot kínálunk, ebből tizennégy ingyenes. Ezenkívül mindennap öt órától este kilenc óráig folyamatos műsorkavalkád látható a Szent István téri színpadon. Ezek a programok ingyenesek.

A fesztivál Híd a jövőbe programja felveti a kérdést: mennyire kell félteni attól az operát, hogy elveszti közönségét?

– A népopera műfaját sokak minőségi szórakoztatására „találták ki”. Ehhez képest nem kérdés, hogy máris veszített közönségéből. Ezen a folyamaton szeretne változtatni az operafesztivál. A gálaműsor programján olyan zeneszerzők művei szerepelnek, mint Leonard Bernstein, George Gershwin vagy a hollywoodi filmzene ősatyja, Erik Wolfgang Korngold.

Mire ad lehetőséget az, hogy Miskolc városától jelentős támogatást kaptak az idei fesztiválra?

– Magát a túlélést jelenti. És még valamit: jegyárainkat is jelentősen csökkenteni tudtuk, ezzel kívánjuk segíteni nézőinket. A válság ne vehesse el senkitől az operát!

Mely előadásokat emelné ki az idei programkínálatból?

– A 3Bartók címet viselő program Bartók Béla három színpadi műve, amely először látható egy estén az ExperiDance társulat közreműködésével. Lukács Gyöngyi világhírű énekművészünk először lesz látható és hallható Judit szerepében. A Tosca grandiózus operaünnep lesz, ráadásul ingyen, Vidnyánszki Attila rendezésében. A Bohém – Casting egy műfajtörténeti mérföldkő, megrázóan katartikus előadás Brasch Bencével és barátaival. Végül pedig a Híd a jövőbe egy olyan különleges operagála, amelynek dalairól, slágereiről eddig talán nem is sejtette senki, hogy „ez is opera”.

Az eredeti cikk »

címkék: fesztiválok listája: 2012 Puccini
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook