Nyomtatás

Az aranyszárnyú méhecskeAz aranyszárnyú méhecskeSzokolay Sándor és Szőnyi Erzsébet gyermekdarabjait az Egressy–Erkel és a Fazekas–Istvánffy zeneiskolák növendékei adták elő a fesztivál „gyermeknapján”. Kertesi Ingrid operaénekes és Pálúr János orgonaművész Liszt-koncertjével nyílt meg az avasi templom hagyományos nyári zenei programja, a Collegium Musicum-sorozat. A Városház téren Lajkó Félix virtuóz hegedűjátékát élvezhette a közönség.

Képgaléria »

Gyermekektől, nem csak gyermekeknek

Az aranyszárnyú méhecskeAz aranyszárnyú méhecskeSzőnyi Erzsébet és Szokolya Sándor még ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelyik Kodály Zoltántól tanulhatta a zeneszerzést és a zenepedagógiát. Ahhoz a nemzedékhez tartoznak ők, akik amelyik többek között azt kapta útravalóul mesterétől, hogy „A zene mindenkié!” Ezt az örökséget adják tovább nekünk, akiket muzsikájukkal elvarázsolnak.

Szőnyi és Szokolay ráadásul ahhoz a generációhoz tartozik, amelynek mindennél fontosabb küldetése volt a zeneszerető és értő közönség kinevelése, felnevelése – már a kisgyermekkortól.

A tavaszhozó kileányA tavaszhozó kileányA fesztivál „gyermeknapján” mindkét szerző megszólalt zenéjük – és a gyerekek által. A miskolci Erkel–Egressy Zeneiskola (Szokolay: A tavaszhozó kisleány) és a Fazekas–Istvánffy Általános Iskola zenei tagozata (Szőnyi: Az aranyszárnyú méhecske) kisdiákjai produkcióikon keresztül mutatták meg azt a muzikalitást, amelyet a zeneszerzők Kodály révén magukba szívtak (vagy zenei talentumok révén magukban hordoznak).

Gyermekek muzsikáltak a fesztiválon. Gyermekek, felnőtt módon: felszabadultan és boldogan ünnepelve a zenét. Mi pedig, a hallgatóság büszkék lehettünk arra, hogy az „IPod-világban” is kicsíráznak azok a tehetségek, amelyek majd az utánuk jövő nemzedéknek mintát adhatnak műértésből, műgondból, zeneszeretetből és igényességből…

 


Liszt az avasi templomban

Kertesi Ingrid és Pálúr JánosKertesi Ingrid és Pálúr JánosOrgonamuzsikával várta a fesztivál az avasi műemlék református templomba a Liszt-rajongókat: Kertesi Ingrid operaénekes Liszt dalokból és a Petrarca-szonettekből összeállított előadását Pálúr János orgonaművész Bach, Händel, Mozart és Beethoven orgonára komponált darabjaival és saját improvizációival egészítette ki.

 


Fesztivál mindenkinek!

Lajkó Félix és Brasnyó AntalLajkó Félix és Brasnyó AntalA fesztivál szombati napjának kísérőrendezvényei között igazi csemegét tartogatott a zenebarátoknak: Lajkó Félix koncertjét a Városház téren. A vajdasági származású hegedűvirtuózt miskolci fellépésén Brasnyó Antal kísérte brácsán.

címkék: fesztiválok listája: 2011 Verdi