Tartalomjegyzék

Traviata a Technika Háza előtt (Violetta: Keszei Bori)Traviata a Technika Háza előtt (Violetta: Keszei Bori)Giuseppe Verdi művét, a teljes Traviata operát szabadtéren, az „Ezrek operája” programban a Technika Háza előtt vitte színre a fesztivál. Ezen a napon zajlott az Ez történt Bécsben című operett ősbemutatója a Nagyszínházban.

Opera mindenkinek! ‒ Leget, leggel…

Születésének 200. évfordulója alkalmával a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője, a 18 operát komponált Giuseppe Verdi (1813-1901) egyik legismertebb művét, a Traviatát vitte színre a Bartók Plusz Operafesztivál szabadtéri, ingyenes előadásként.

Ezrek operája: a TraviataEzrek operája: a TraviataAz 1853-ban tartott ősbemutatóval ellentétben, mikor is a velencei Teatro la Fenice operaházban nem aratott éppen osztatlan diadalt a párizsi kokott tragikus szerelméről szóló darab, a Bartók Plusz 2013 alkalmával, Miskolcon ugyancsak jelentős sikert ért el.

A Traviata, a szó eredeti eredeti jelentése szerint az ’útról letért’ (tra via) vagy ’tévútra került’ az „Ezrek operájában” épphogy nem a tévutat jelentette: egy hagyományos rendezői elvek szerint „összerakott” zenedráma, amely szereplőválasztása és látványvilága alapján bármely színpadon megállta volna a helyét. Az opera műfaja számára minden bizonnyal meghódította a közönséget, amely éjfélig, az utolsó akkordok lecsengéséig figyelmesen, a művészet iránti elkötelezettséggel kísérte végig az előadást.

Ezrek operája: a Traviata (Violetta: Keszei Bori)Ezrek operája: a Traviata (Violetta: Keszei Bori)A teljes opera bemutatásával „összeállt a kép”. Egymás mellé kerültek a mozaik-darabok, amelyeket a fesztiváli produkció alkotói egy héten keresztül rakosgattak egymás mellé a város különböző helyszínein: hétfőn a Szinva teraszon (első felvonás), szerdán a Népkertben (második felvonás), és végül pénteken az egész estés mű bemutatójával a Technikai Háza előtt . Az első hangtól az utolsóig…

A Traviata-bemutató kapcsán szerénytelenség nélkül állítható: az opera Miskolcé, Miskolc az operáé lett ezen az esten. A naplóíró pedig csak ismételheti a tavalyi Tosca-előadás után megfogalmazott gondolatait: különleges este volt, páratlan közösségi esemény, zeneünnep, amelyhez nem kellett más, „csak” nagyszerű művészek, egy kis rendezői varázslat és Verdi. A régi jó Verdi, aki olyan muzsikát komponált, amely abszolút emberi. Olyat, ami a szívhez és a lélekhez szól…


Bécsi sztori

A Bartók Plusz közönsége ‒ akárcsak a naplóíró ‒ mindig nagy várakozással néz a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karának produkciói elé, amelyek az utóbbi időszakban időről időre üde színfoltot jelentettek a fesztivál programjában.

Iván Sára: Ez történt BécsbenIván Sára: Ez történt BécsbenAz egyetemi „társulat” ez alkalommal egy debütáló szerző, az alig 18 éves Iván Sára Ez történt Bécsben című operettjét mutatták be ‒ a társaság történetében először a Nagyszínházban.

Az operetta, avagy az „operácska” műfajidegen az operafesztiválon, ez alkalommal azonban talán eltekinthetünk az „eltévelyedéstől”. Friss, mai, kortárs, fiatalos darab, amely nem is akart több lenni annál, ami: egy kezdő szerző első műve, és az énekesi pálya elején álló szólisták közös produkciója. A folytatást pedig eldönti a jövő. A lelkesedés mindenesetre meggyőző…

címkék: fesztiválok listája: 2013
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook