Vasárnap befejeződött a tíz napig tartó Bartók Plusz Operafesztivál. A rendezvény idei programját műfaji sokszínűség jellemezte: szerepelt a kínálatban opera, opera-musical, ragtime-opera, daljáték, musical-operett, a Kodály-évhez kapcsolódva pedig kórustalálkozót szerveztek, és Kodály Zoltán néhány művét is bemutatták. (Vona Ildikó – pannonhirnok.com, 2017. 06. 28.)
A csaknem 300 millió forintos támogatásból megvalósuló fesztivált június 16-án, pénteken színes, utcai felvonulás indította, majd a szabadtéri és nagyszínházi koncerteket követő tűzijátékkal kezdetét vette a 17. Bartók Plusz.

Igazi fesztiválvárossá változott Miskolc, ahová különleges programokkal várták a zenerajongókat. A színpadi darabok között ősbemutatókat is láthatott a közönség (Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita, Ittzés Tamás: A Lutherek, Mátyássy Szabolcs: Scaevola, Shigeaki Saegusa: Ifjabb Butterfly), de különleges zenei csemegét kínált Leonard Bernstein musical-operettje, a Candide, az I Musici di Roma kamarazenekar – Brahms, Hacsaturján, Bartók, Piazzola, Nino Rota szerzeményeiből összeállított – hangversenye, valamint a szentpétervári Russian Chamber Philharmonic Orchestra koncertje, Nora Friedrichs és Mikhail Agafonov szólisták közreműködésével.

Világszenzációnak számít Girolamo Deraco Phone című kompozíciója, amelyben 50 énekes és 100 gramofon szólalt meg együtt. Már a mű partitúrája sem szokványos, hiszen nem a „hagyományos” kottafejeket használja benne a szerző, amikor a digitalizált hangok analóggá alakítását kéri a karmestertől, szereplőktől.

Kodály Zoltán születésének 135., halálának ötvenedik évfordulója alkalmából Kodály-év lett a 2017-es esztendő. Ehhez csatlakozott az Operafesztivál a Psalmus Hungaricus, Budavári Te Deum, Háry János, Páva-variációk, valamint az Ezrek operája sorozatban a Székely fonó műsorra tűzésével. Kodály zenepedagógiája előtt tisztelegve szerveztek kórustalálkozót, a Zenepalotában pedig egy maratoni koncert keretében 11 órán át muzsikáltak diákok és tanáraik.

Szintén sok érdeklődőt vonzottak a fő programokat kiegészítő kísérőrendezvények. Volt utcatánc a Miskolci Balett táncosaival, többféle műfajú szabadtéri koncert, bábelőadás, térzene, élményfotózás, operabeavató hangverseny Hábetler András műsorvezetésével, kerekasztal beszélgetés a Bartók utáni operajátszásról, templomi orgonakoncert, gramofonkiállítás, és Bartók A Kékszakállú herceg vára című operáját ezúttal a tapolcai Barlangfürdőben tekinthette meg a közönség.

Az Operafesztivál 10 napja alatt számos ősbemutatóval, vendégjátékkal, szórakoztató utcai programokkal, sztárokkal (Rost Andrea, Molnár Levente, Szabadi Vilmos, Balczó Péter, Fekete Attila, Palerdi András, Cser Krisztián, Wiedemann Bernadett, Sáfár Orsolya, Kovács István) várták az opera jelenlegi és leendő rajongóit. Az idei operaünnep záróhangversennyel ért véget vasárnap este.

A cikk a pannonhirnok.com-on »

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook