Nyomtatás

150612 nyito felvonulas edv13Nyitóparádé 2015Ahogyan azt Önök már megszokhatták, Miskolcon most is rendkívül színes, gazdag program várja az érdeklődőket, az opera mellett pedig számos egyéb klasszikus és könnyűzenei műfaj képviselteti magát.

 

 

 

 

 

Az idei évben ünnepeljük Bartók Béla születésének 135. évfordulóját. A szerző egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára minden évben új rendezésben, más és más szereplőkkel hangzik el Miskolcon. Most sem lesz ez másképp, ezúttal azonban egyetlen estén tekinthetik majd meg a szerző mindhárom színpadi művét, azaz a Kékszakállú mellett A fából faragott királyfit és A csodálatos mandarint is. „Bartók-maraton” a címe az előadásnak, amely látványos és nagyszabású produkciónak ígérkezik: az est során a színpadon egy nő „egész életútját” végigkövethetjük majd. Az eseményre június 11-én, a miskolci Jégcsarnokban kerül sor.

Ami az operákat illeti: a kínálatban a műfaj elkötelezett hívei éppúgy megtalálják a nekik valót, mint azok, akik csak most ismerkednek vele.  

Egyes előadásokat évről-évre „kiviszünk az utcára”, szabadtéri produkciókat, illetve a város különböző helyszínein zajló előadásokat is bemutatunk. Az „Ezrek operája” névre elkeresztelt esemény keretében az előző években már láthatták a Toscát, a Traviatát, az Aidát és A trubadúrt. Idén is az operairodalom egyik legnépszerűbb darabja, Bizet Carmen című operája kerül sorra. A spanyol cigánylány, a katona és a torreádor véres tragédiába torkolló történetének elejét, az opera I. és II. felvonását június 13-án, az Avas Szállónál tekinthetik meg. A cselekmény folytatását, a III. felvonást egy másik napon, az Avasi-kilátóban kísérhetik figyelemmel, végül pedig a négyfelvonásos opera teljes előadásra is sor kerül, parádés szereposztásal (a pontos helyszínt később hirdetjük meg). 

makropulos ajanlo 10Janáček: A Makropulosz-ügy – Helikon OperaRichard Strauss humorral és tragikus elemekkel egyaránt átszőtt mesterművét, az Ariadné Naxosban című operát néhány évvel ezelőtt már láthatták az Operafesztiválon. Nagyívű, olvadóan szép dallamok, színes hangszerelés és bravúr-áriák jellemzik a darabot, amelyben nemcsak a múlt század elejének bécsi szalon-közönségével találkozhatunk, de mitológiai alakokkal is. A különös szereposztás oka: színházat láthatunk a színházban, hiszen a történet két operaelőadás előkészületeit és bemutatóit is Önök elé tárja. A művet ezúttal a Krakkói Opera vendégjátékában élvezhetik június 18-án, a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában.  

Leoš Janáček nevéről elsősorban Jenufa című operája juthat eszükbe, amelyet néhány éve szintén láthattak Miskolcon. Ritkábban játszott, de nem kevésbé jelentős mű a szerző egy másik operája is, a június 12-én, a Nagyszínházban látható A Makropulosz-ügy című darab. Krimi, fantasztikum és mély érzelmek egyaránt jellemzik Janáček elgondolkodtató történetét, amelyben egy több mint 300 esztendős, de megjelenésében változatlanul fiatal opera díva rejtélyes múltját ismerhetjük meg. A 20. század nagy cseh zeneszerzőjének művét a világhírű moszkvai Helikon Opera társulata hozza el a fesztiválra.

Ahogy Janáčeket, úgy a román George Enescut is az elmúlt század egyik legjelentősebb zeneszerzőjeként tartjuk számon, utóbbi azonban egyetlen operát írt: az Oidipuszt. A cselekmény a görög mitológiából ismert Oidipusz történetét dolgozza fel, aki akarata ellenére és tudta nélkül válik apja gyilkosává és anyja férjévé. A mű szövegkönyve Szophoklész Oidipuszról szóló két drámáját veszi alapul, és a címszereplő egész életét végigkíséri. A megzenésített görög tragédiát a Bukaresti Nemzeti Opera vendégjátékában élvezhetik június 14-én, a Nagyszínházban. 

Hagyományainkhoz híven idén sem hiányozhat magyar opera ősbemutatója. Beischer-Matyó Tamás Kreatív kapcsolatok című új művének története négy ember egymáshoz fűződő viszonya körül bonyolódik, akikről kiderül, hogy munkájukban sikeresek, kapcsolataikat tekintve azonban esendőek, széthulló magánéletüket pedig nem tudja pótolni a szakmájukban elért siker. Az előadás, amely a Budapesti Operettszínház és a Bartók Plusz Operafesztivál koprodukciójában jött létre, június 16-án lesz látható a Nagyszínházban.  

A programnak ismét része a balett is. Rómeó és Júlia mindenki által jól ismert történetét több zeneszerző is feldolgozta, de talán egyik mű sem örvend olyan népszerűségnek, mint Szergej Prokofjev Rómeó és Júliája, amely a balettirodalom egyik gyöngyszeme és - A diótörő, illetve A hattyúk tava mellett - világszerte leggyakrabban műsorra tűzött darabja. A produkciót a konstancai „Oleg Danovski” Nemzeti Opera és Balett vendégjátékában tekinthetik meg június 15-én, a miskolci Jégcsarnokban.

A koncertek közül kiemelkedik a június 10-i Nyitógála, amelyen világsztárt köszönthetünk majd a fiatal bolgár szoprán, Szonja Joncseva személyében. A Nagyszínházban rendezett esten közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar.

Rendkívüli estnek ígérkezik a szintén a Nagyszínházban sorra kerülő, június 19-i Záróhangverseny, amelyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel, Kocsis Zoltán vezényletével. A világhírű muzsikusok koncertjén Bartók Béla Táncszvitje, Concertója, Két kép című korai műve, valamint Veress Sándor In memoriam Bartók Béla című szerzeménye hangzik el.

kocsis filharmonikusokKocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bizonyára nagy népszerűségnek örvend majd a Simándy József emlékére megrendezett „9 tenor” elnevezésű gála is, amelyet június 13-án láthatnak a Művészetek Házában.

A fesztivál tíz napja alatt kamarakoncertek sora várja majd a klasszikus zene kedvelőit: fellép a bécsi Mitteleuropäische Kammerorchester, az Erkel Ferenc Kamarazenekar, a kolozsvári Brassai vonósnégyes és a Budapesti Vonósok. Hallhatjuk Tokody Ilona szopránt és Pálúr János orgonaművészt, hangversenyt ad a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete, fellép Horgas Eszter és a ClassJazz Band, koncertet ad a Budapesti Ifjúsági Kórus és a Nyíregyházi Cantemus Kórus. A Hősök terén láthatjuk majd a Szinvavölgyi Táncegyüttest, a „Bartók-Jam” elnevezésű programra pedig a zárónap éjszakáján kerül sor, amelyen különböző hangszeres előadók tolmácsolásában, más és más stílusban hallhatunk majd Bartók-feldolgozásokat.

A fenti kínálat még mindig csak ízelítő, hamarosan meghirdetjük a fesztivál kísérőrendezvényeinek valamennyi programját. Az persze már most sem titok, hogy természetesen az idei évben is bőven találhatnak majd vonzó programokat a könnyebb műfajok kedvelői is. A Nyári Színházban minden este népszerű előadóművészeket hallgathatnak, akik közül nem hiányozhatnak a jazz képviselői sem, de lesz irodalmi est, lesznek gyermekeknek szóló előadások, és különböző zenés programok sora várja majd az érdeklődőket a szabadban is, a város különböző pontjain, elsősorban az Erzsébet téren és a Hősök terén.

A lista tehát még távolról sem teljes, programkínálatunk folyamatosan bővül, érdemes lesz ide gyakran visszanézni!