Nyomtatás

operafeszt kassa 160526 ml webKarol Kevicky a kassai színház operaigazgatója (balra) és Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója Ariadné Naxoszban – Strauss operájával érkezik a Kassai Állami Színház a Bartók Plusz Operafesztiválra. Ennek apropóján a Felvidéki városban népszerűsítették a miskolci fesztivált és a Bartók-év zászlóshajóját, a Bartók-maratont 2016. május 26-án. Kesselyák Gergely fesztiváligazgató ezzel is szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy a visszaszámlálás elkezdődött. Júniusban kezdődik a tíznapos zeneünnep.
Szlovák és magyar nyelven tartottak sajtótájékoztatót a Kassai Állami Színházban a Bartók Plusz Operafesztiválról. Bár az anyanyelv különbözik, a törekvések ugyanazok: Karol Kevicky karmester és operaigazgató, illetve Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is azért küzd, hogy az opera egyre népszerűbb legyen.

Karol Kevicky megtiszteltetésnek nevezte, hogy felléphetnek a Bartók Plusz Operafesztiválon, igaz, mostani vendégszereplésük a tizenharmadik lesz a fesztivál 16 éves történetében. Előadásukban június 18-án, este 7 órától a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában Richard Strauss Ariadné Naxoszban című operája elevenedik meg. Az előadást hatalmas szenvedélyek és komikus elemek, tragédia illetve vígjáték különös összhangja jellemzi.

– Kassa komoly kulturális központ, és érdemes itt megosztani azokat az információkat, amelyek Miskolcra, és a Bartók Plusz Operafesztiválra csábítják az itt, illetve a környéken élőket – fogalmazott Kassáról Kesselyák Gergely.

Az operafesztivál igazgatója a tájékoztatón kiemelte többek között, hogy az idei „Ezrek operája” a Carmen lesz, Bartók-maraton címmel pedig egy különleges, öt órás produkcióval készülnek, amelyen Bartók Béla három színpadi műve – A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára – hallható majd június 11-én.
Az operafesztivál idején opera szólt a főutcán, a tereken, a színházban és a Jégcsarnokban is – idén sem lesz ez másként. Köszönhető ez többek között annak, hogy a fesztivál ebben az évben jóval több pénzből gazdálkodhat. Több külföldi vendég is érkezik majd, például Bukarestből, Moszkvából, Konstancából, Bécsből és Kassáról is.