Január 2018  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Ez következik

160619zarokoncert vj52 webA Bartók Plusz Operafesztivál 2016 záróhangversenye. Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.A Bartók Plusz Operafesztivál 2016. június 19-én zárta kapuit. Bízunk benne, hogy előadásaink élvezetes szórakozást, tartalmas kikapcsolódást kínáltak Önöknek.
A fesztivál eseményeire visszatekintő összefoglalónk az idei program legemlékezetesebb pillanatait eleveníti fel. Nem titkoltan azért, hogy jövőre, 2017 júniusában ismét vendégeink legyenek Miskolcon, az opera magyarországi fővárosában!

 

BARTÓK PLUSZ OPERAFESZTIVÁL 2016
A Bartók Plusz Operafesztivál 2016. június 10–19. között várta Miskolcra, Magyarország északi régiójának legnagyobb városába a klasszikus és kortárs operák, a szimfonikus és könnyűzenei hangversenyek, valamint a tánc- és balettművészet iránt érdeklődő közönséget.

 

Bartók-maraton
160611 bartok maraton gms 009 resize masolataBartók-maraton (A fából faragott királyfi)

2016 Bartók-év Magyarországon. A világon legismertebb magyar zeneszerző, Bartók Béla életműve előtt színpadi műveinek bemutatásával tisztelegtünk. Egy estén láthatta a közönség A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi darabokból összefűzött Bartók-maratont, amely színpadra állítása M. Tóth Géza rendezőnek, a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorának a munkája volt. A négyórás produkcióban tehetséges fiatal magyar táncművészeket (Apáti Bence, Felméry Lili, Kocsis Andrea), a táncművészet doyenjeit (Uhrik Teodóra és Lovas Pál), valamint nemzetközi hírű operaénekeseket (Komlósi Ildikó és Szabó Bálint) láthattak. Az est zenekarát, a Pannon Filharmonikusokat egy sokoldalú karmester hölgy, Okszana Lyniv vezényelte.

Az előadásról a Fesztiválnaplóban »
A nap eseményei a Videónaplóban »

 

Közép-Kelet-Európa operaszínpadairól
A Bartók Plusz Operafesztivál „Közép- és Kelet-Európa Salzburgjaként” kitüntetett helyet vívott ki magának a nemzetközi operavilágban. Az európai operaéletet bemutató programban idén orosz, szlovák és román társulatok szerepeltek Moszkva, Košice (Kassa), Constanța és Bukarest színpadairól.

 

Leoš Janáček: A Makropulosz-ügy (Helikon Opera, Moszkva)
160612 makropulosz ugy gms 40 resizeLeoš Janáček: A Makropulosz-ügy (Helikon Opera, Moszkva)

A moszkvai Helikon Opera visszatérő vendég a Bartók Plusz Operafesztiválon. Idén egy különös „opera-thrillert”, A Makropulosz-ügyet hozták, amelynek fogadtatása hasonló volt a korábbi években látott előadásaikhoz: a közönség – hosszú perceken át tartó tapssal – nehezen engedte le az énekes előadókat a színpadról. Az elismerés a rendezőnek, a társulat alapító igazgatójának, Dmitrij Bertmannak is szólt, aki ebben az operában is kiválóan oldotta meg a zene és a látvány egységes hatását.

Az előadásról a Fesztiválnaplóban »
A nap eseményei a Videónaplóban »

 

 

 

Richard Strauss: Ariadné Naxoszban (Kassai Nemzeti Színház)
18 06 16 ariadne edv 34Richard Strauss: Ariadné Naxoszban (Kassai Nemzeti Színház)

Az Ariadné Naxoszban hét év után egy szlovák társulat, a Kassai Állami Színház produkciójaként tért vissza a Bartók Plusz színpadára. A dráma és komikum határán egyensúlyozó opera a művészet mindenekfölöttiségét hangsúlyozó rendezésben került színre. Az előadás gondolatvilága hitelesen tükrözte a szerző, Richard Strauss elképzeléseit.

Az előadásról a Fesztiválnaplóban »
A nap eseményei a Videónaplóban »

 

 

 

 

 

George Enescu: Oidipusz (Bukaresti Nemzeti Opera)
160614 oidipus gms 10 resizeGeorge Enescu: Oidipusz (Bukaresti Nemzeti Opera)

A 20. század legismertebb román zeneszerzőjének, Enescunak az operája ritka vendég az operaszínpadokon. A darabban Oidipusz életét a születésétől a haláláig kísérjük végig, felvonásról felvonásra érzékelve, miként képtelen megszabadulni a rámért, elátkozott sorstól. A monumentális drámát, hatalmas érzelmi feszültségeket felmutató darab meghódította a különlegességekre éhes közönséget. Bár a Bukaresti Nemzeti Opera produkciója koncertszerűen került színpadra, fogadtatása a szcenírozott előadásokhoz mérhető volt.

Az előadásról a Fesztiválnaplóban »
A nap eseményei a Videónaplóban »

 

 

 

Szergej Prokofjev: Rómeó és Júlia (Oleg Danovski Nemzeti Opera- és Balettszínház, Constanța)
15 06 16 romeo es julia edv 25Szergej Prokofjev: Rómeó és Júlia (Oleg Danovski Nemzeti Opera- és Balettszínház, Constanța)

Klasszikus téma klasszikus tálalásban: Shakespeare Rómeó és Júlia történetét az örök szerelemről a balett legnemesebb, tradicionális változatában mutatta be a constanțai társulat. A táncosok érett, kifinomult mozdulatait, a pergő ritmusban előadott táncokat a közönség nagyra értékelte, és jutalmazta tapssal az előadás közben is. A klasszikus balett mindig üde színfoltja, különleges produkciója a Bartók Plusz Operafesztiváloknak.

Az előadásról a Fesztiválnaplóban »
A nap eseményei a Videónaplóban »

 

 

 

 

Kortárs ősbemutató
160616kreativ kapcsolatok vj18 resizeBeischer-Matyó Tamás: Kreatív kapcsolatok

A Bartók Plusz küldetése a kortárs zeneszerzők darabjainak színpadra állítása. Célunk, hogy új népoperát fedezzünk fel és tegyünk közkinccsé a hazai és a nemzetközi operavilágban.
A fiatal, Erkel-díjas magyar zeneszerző, Beischer-Matyó Tamás: Kreatív kapcsolatok című művét először a fesztivál közönsége láthatta a Budapesti Operettszínház vendégjátékában, Székely Kriszta rendezésében.

Az előadásról a Fesztiválnaplóban »
A nap eseményei a Videónaplóban »

 

 

 

Carmen, az Ezrek operája
160617 ezrekoperaja carmen vj024 resize 4Ezrek operája. Georges Bizet: Carmen

A világ operairodalmának halhatatlan remekműveit bemutató Ezrek operája sorozatban Georges Bizet: Carmen című operáját állítottuk színre Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetőjének rendezésében.
A mű rejtelmeit feltáró beavató előadások Miskolc város közterein, a Szent István téren és az Avasi-kilátónál voltak, a teljes operát látványos, nagyszabású produkcióként a Diósgyőri vár melletti Lovagi tornák terén láthatták. A darab főbb szerepeit kiváló fiatal operaénekesek alakították: Mester Viktória (Carmen), Hector Lopez Mendoza (Don José), Molnár Levente (Escamillo), Létay Kiss Gabriella (Micaëla). A produkció karmestere a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója, Kesselyák Gergely volt.

Az előadásról a Fesztiválnaplóban »
A nap eseményei a Videónaplóban »

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook