Augusztus 2020  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Ez következik

operairoverseny web„A jövő kulcsa” 2016 operaíró versenyre beérkezett pályaművek közül négy került be a verseny döntőjébe, amelyet 2016. december 13-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti termében rendezünk meg. Ismerjék meg a döntős művek szerzőit!

 

 

 

A versenymű – Jan Jirásek: R.U.R.

Jan Jirásek

jirasek poerte webJan JirásekMunkáit 1989 óta a világ számos országában megismerhették. Kiváló előadóművészeknek komponált zenét és színpadi zenét, de több kamarazene és kórusmű elkészítése mellett újrakomponálta a Lukács-passiót is J.S. Bach kézirata és Carl Orff koncepciója alapján. Műveit a világ vezető zeneműkiadója, a berlini Ricordi gondozza.
Filmzenéivel – az F.A. Brabec rendezte Kytice ('The Bouquet'), és a Juraj Jakubisko rendezte Nejasná zpráva o konci světa ('An Ambiguous Report about the End of the World') – elnyerte a Cseh Köztársaság „Cseh oroszlán” díját.
Jan Jirásek a zeneszerzés mellett az idejét a tanításnak szenteli. Tekintélyes európai és tengerentúli egyetemeken tanít zeneszerzést (Universität für Musik und Darstellende Kunst, Bécs; ISAM, Ochsenhausen, Németország; Hartt School of Music, Hartford; Colorado College; a Florida International University; Pennsylvaniai Lehigh University; University os Colorado at Boulder).

 

 

A versenymű – Lendvai Péter: Tarot mese

Lendvai Péter

lendvaiportre2016 webLendvai PéterZenei tanulmányait a miskolci Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, ahol oboatanár, fúvószenekari karnagy és kamaraművész diplomát (1993), később mesterdiplomát szerzett (2013). A Miskolci Nemzeti Színház zenekarának tagja, első oboista, fafúvós szólamvezető. Állandó karmestere a Perecesi Bányász Fúvószenekarnak.
Klasszikus és kortárs szerzők – többek között Bartók, Mozart, Mendelssohn, Donizetti, Rossini – műveit feldolgozó hangszerelései mellett számos kamara- és szólóművet írt. Kompozícióit hangversenyeken, színházi előadások kísérőzenéjeként és önálló szerzői esteken is bemutatták, többek között a Miskolci Nemzeti Színházban, a Bartók Plusz Operafesztiválon és a Budapesti Őszi Fesztiválon.

 

 

 

 

 

 

A versenymű – Mátyássy Szabolcs: Scaevola

Mátyássy Szabolcs

matyassyportre webMátyássy SzabolcsHamar elkötelezte magát a zene és a színház felé: zongorázni tanult, gyerekszínészként pedig több filmben is szerepelt. Két gimnáziumba járt: az egyikben ének-zene, a másikban olasz szakra, majd felvételt nyert a Nemzeti Színiakadémiára. Annak elvégzését követően először Szegeden, majd Veszprémben volt színész. Némi kitérő – Svédország, Skócia és Kína – után a budapesti Zeneakadémián elvégezte a zeneszerzés szakot. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zenét tanít a színész növendékeknek, és az egyetem doktori iskoláját végzi. Mindezek mellett színházi- és filmzenét, operát, oratóriumot, szólóhangszeres és nagyzenekari műveket ír.

 

 

 

 

 

 

 

 

A versenymű – Szilágyi Miklós–Horváth György Tibor: La Prima Donna

Szilágyi Miklós – zeneszerző

szilagyi mikoos3 webSzilágyi MiklósZenei tanulmányait Szombathelyen kezdte – ének-zene, karvezetés szakon –, majd Kőszegre került, ahol 2009-től Kőszeg Város Fúvószenekarának karnagyaként dolgozik. Munkája során nyert betekintést a hangszerelésbe, ami nem kis mértékben átformálta a zeneszerzésről alkotott elképzeléseit. A zenéről szerzett tudást Debrecenben mélyítette tovább, ahol az egyetemen a kiváló tanárok és kollégák által teremtett ihlető légkörben írta meg első operáját. (A Szilágyi Miklós-Horváth György: Ostrom opera – Kőszeg 1532 című művet a Bartók Plusz Operafesztivál 2013-as versenyén zongorakísérettel, „felolvasó operaszínház” formában hallhatta a közönség.)

 

 

 

 

 

 

Horváth György Tibor – szövegíró

horvathgyorgytibor webHorváth György TiborBudapesten született, jelenleg választott városában, Kőszegen él.

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook