Január 2018  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Ez következik

kesselyak gergelyKesselyák GergelyGaston Rivero, az uruguayi származású, kiváló tenor lesz a sztárvendége a december 9-ei miskolci operagálának. Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál művészeti igazgatója szerint akkor értékes egy zenei fesztivál, ha abban közkedvelt és szakmailag értékes művek is elhangzanak. Így csempészett az adventi gálába egy kis kortárs operát is. A fesztiváligazgatót az Észak-Magyarország kérdezte az operafesztivál gálájáról, az operaversenyről és a 2017-es fesztiváli évről. (2016. 11. 19. – Észak-Magyarország, Hegyi Erika)


 

Az operafesztivál az idén a Bartók-év méltó megünneplését tűzte ki célul. A decemberi operagálán azonban nem hallhatunk Bartók-műveket. Milyen koncepció alapján történt a program összeállítása?
KESSELYÁK GERGELY: Tudom, hogy vannak olyan hangok a közönség részéről, hogy szívesebben látnának népszerű operákat, hallanának kedvelt operaslágereket, és ennek a fesztivál igyekszik is eleget tenni. De ahhoz, hogy a zenei rendezvény fontos tényező maradjon, azaz szakmai értelemben is értéket képviseljen, ahhoz valami különlegeset kell letenni a világ operajátszásának az asztalára. Mi ugyan a népszerű, modern nép­operát keressük, de tudom, hogy itthon nem mindenkit ez érdekel. Azonban most, amikor jön a karácsony és valóban egy szakmailag is nagyon sikeres nyári fesztiválon vagyunk túl, most szeretnénk azoknak kedveskedni, akik a népszerű operaslágereket kedvelik, hiszen az is a dolgunk, hogy magas színvonalon nyújtsunk szórakozást az erre vágyóknak.

De azért a kortárs szerzők modern operáiból is kaphat ízelítőt a közönség az operagálán.
KESSELYÁK GERGELY: Igen, azért egy kis szakmai programot becsempésztünk a gálára. Szerintem ez sem lesz kevésbé érdekes, mint a gyönyörű Puccini- vagy Verdi-áriák. Négy rövid részlet erejéig ízelítőt adunk az operaíró versenyünk döntős műveiből. Aki a miskolci operagálán elhangzott részletek alapján kedvet kap, jöjjön el december 13-án Budapestre a Zeneakadémiára, ahol a döntős operákból 20–25 perces előadásokat lehet majd meghallgatni. Ezek sem a teljes operák lesznek, de jóval hosszabbak, mint a miskolci gálán elhangzók. A miskolci gálát pedig megismételjük december 15-én, szintén a Zeneakadémián. Annyit még elárulhatok, az énekesek mindenféle meglepetéssel készülnek.

Operagála kétszer

December 9., 19.00 óra
Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház
A Miskolci Szimfonikus Zenekart Federico Longo vezényli.

December 15., 19.00 óra
Hol: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) Nagyterme
A hangversenyen közreműködő MÁV Szimfonikus Zenekart Federico Longo vezényli. 

Hány pályázat érkezett az idén az operaíró versenyre?
KESSELYÁK GERGELY: Kilenc szerző küldött be művet: 4 magyar, 3 olasz, 1 amerikai és 1 cseh. A nemzetközi zsűri a beküldött kottaanyag alapján választott ki négyet, melyek a döntőbe kerültek. Örömünkre szolgált, hogy Alekszej Ribnyikov nagy tekintélyű orosz zeneszerző, aki szintén a zsűri tagja, azzal indította az értékelését, hogy „gratulálnunk kell magunknak, amiért a verseny idáig eljutott, mert rendkívül színvonalas darabok érkeztek be”. A színvonalat figyelembe véve mind a 9 alkotás bekerülhetett volna a döntőbe, de fontos szempont lett, hogy a mű megfelel-e a népopera kritériumainak. Hiszen mint az imént is említettem, a modern népopera megteremtésén fáradozunk. A nyertes operát a 2017-es operafesztiválon mutatjuk be. Fontosnak tartom elmondani, hogy a győztes művet az idén először a Zeneakadémia ének- és operaszakos hallgatói adják elő, munkájukat az intézmény szaktekintélyei segítik: Fekete Gyula, a zeneszerzés tanszék vezetője, Meláth Andrea, az énektanszék vezetője, Almási-Tóth András, az egyetem docense, aki a december 13-ai est rendezője, és mindenek előtt mellénk állt Vígh Andrea rektor is, akivel egyetértettünk abban, hogy ez egy világmisszió, ezért ő nagyon szívesen segít nekünk.

Az operagála sztárvendége Gaston Rivero lesz. Miért rá esett a választás?
KESSELYÁK GERGELY: Gaston Riverót, a fantasztikus tenort én magam is hallottam már énekelni, és úgy gondoltuk, hogyha már szeretnénk kedvére tenni a miskolci közönségnek, akkor egy nagyszerű tenort keresünk erre a gálára. Így esett rá a választásunk. Rivero 2000 környékén debütált a Carnegie Hallban, és azóta a világ leghíresebb színpadain lépett föl a legnagyobb karmesterekkel. Azt mondhatjuk, hogy Rivero ma csúcstenornak számít a világban. Az egyik célkitűzésem az is, hogy az operafesztiválon minél több olyan énekest mutassunk be, akik most vannak a csúcson. Mivel már nyáron sejtettük, hogy téli gálát is tudunk majd rendezni, kértük Riverót, hogyha lehetséges, tartsa szabadon ezt a néhány napját. Hozzá méltó partnert kerestünk, így esett a választás Silvia Dalla Benettára, aki a legnagyobb olasz színházakban és Kanadában lép föl. Őt a gála karmesterének, Federico Longónak az ajánlására szerződtettük.

Tudni-e már valamit a következő operafesztiválról? Az idei a Bartók-évforduló miatt kiemelt év volt, több pénzzel, de mi lesz jövőre?
KESSELYÁK GERGELY: Egyelőre rébuszokban tudok csak beszélni, de azt hiszem, hogy örömteli évünk lesz ismét, hiszen Kodály-év lesz 2017-ben. Az operafesztivál nagyon jól vizsgázott a Bartók-év megünneplésében, így a Kodály-év megünneplésének az oroszlánrészét is várhatóan megkapjuk feladatként. Ennek nagyon örülnénk, hiszen óriási megtiszteltetés, és biztos, hogy komoly Kodály-darabokat tudunk bemutatni. Nem szeretem előre elkiabálni a dolgokat, de valószínűleg ismét egy nagyszabású fesztiválnak nézünk elébe.


emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook