Október 2018  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Ez következik

zene vilagnapjat oriasplat web„Október 1-je legyen az a nap, amelynek főszereplője a zene...” A Yehudi Menuhin hegedűművész/karmester javaslatára életre hívott zenei világnap alkalmából hangversenyt rendez a Bartók Plusz Operafesztivál és a Miskolci Szimfonikus Zenekar szeptember 30-án a Miskolci Egyetem Díszaulájában.

A hangversenynek a Csillagok háborúja zenéjét ihlető angol zeneszerző, Gustav Holst 1918-ban komponált Planéták (Planets) című alkotása a hívószava. A szerző héttételes zenekari szvitjének minden tételét a naprendszer addig ismert egy-egy bolygójáról nevezte el – a Föld kivételével –, a tételek a bolygók asztrológiában ismert karaktereit mutatják. A koncerten felhangzó kompozíciót látványos vetítés egészíti ki, amely a világűrt idézi fel a hallgatóság előtt.

„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” (Yehudi Menuhin)

Az est műsorában szerepel a holland származású Teo Verbey Fraktál (Fractal) című szimfóniájának első tétele, amely nem kevésbé izgalmas darab. Változékony, mint maga a címadó geometriai-matematikai-fizikai síkon egyaránt mozgó fogalom, a fraktál, amely a tudomány és technológia mellett a kultúrában (a személyi számítógépeken használatos információtechnológia) és a képzőművészetben (fraktálművészet) is teret hódított.

A hangverseny további meglepetése egy fiatal kortárs zeneszerző, Szentpáli Roland szaxofon kvartettre írt versenyművének bemutatója, amely a ClaXoTton Quartet közreműködésével csendül fel. A zenei kompozícióhoz ugyancsak társul vizuális látványelem.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Bartók Plusz Operafesztivál zenei világnapi hangversenyének karmestere David Curtis, aki ebben az évadban első vendégkarmesterként vesz részt a miskolci zenekar munkájában.

 

2017. szeptember 30., 19:00 – Miskolci Egyetem, Díszaula

Műsor:

Theo Verbey: Fractal Symphony - I. tétel
Szentpáli Roland: Concerto for ClaXoTon and Orchestra
Gustav Holst: Planéták

Vezényel:
David Curtis

Közreműködők: Miskolci Szimfonikus Zenekar, ClaXoTon Quartet (Menyhárt Ferenc, Bárány Zoltán, Czimer Sándor, Czakó Péter), Forrás Kamarakórus (Karvezető: Balásné Molnár Ildikó)

Fraktálok: Piller Imre

 

Jegyvásárlás online »

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook