Nyomtatás

opera verseny competition logo 2018 webNégy pályaművet juttatott tovább az előválogató zsűri „A jövő kulcsa” Operaíró Verseny 2018 döntőjébe, amelyet december 14-én este 7 órától rendezünk meg a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti-termében.

 

 

A Bartók Plusz Operafesztivál 2018-as operaíró versenyének mezőnye jóval nagyobb volt, mint eddig bármikor. Az előválogató zsűrinek 6440 partitúraoldalt és mintegy 30 órányi zenei anyagot kellett feldolgoznia, majd meghoznia a döntést, hogy a 19 beérkezett pályaműből melyeket juttatja tovább a döntőbe.

A Marco Taralli és Fekete Gyula zeneszerzők, továbbá Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz művészeti igazgatója alkotta zsűri szakmai véleménye és egyhangú döntése alapján „A jövő kulcsa” Operaíró Verseny 2018 döntőjébe négy pályamű jutott tovább:

Nora (Albin Fries)
Boszorkányvér (Andorka Péter)
Jane Eyre (Juraj Filas)
Kőangyal (Valentin Dubovszkoj)

A döntéshozó ülést követően Kesselyák Gergely így fogalmazott: „A beérkezett pályaművek színvonala jóval magasabb volt a korábbiakénál. De ami még fontosabb, hogy a versenyzők túlnyomó többsége megértette az operafesztivál népoperai törekvéseit. Más kérdés, hogy nem mindegyiküknek sikerült működő recepttel szolgálnia válaszként. Voltak a mezőnyben szép operák, amelyekből sosem lesz népopera. Vannak népoperai elemekből álló darabok, amelyek viszont nem elég drámaiak. Ennek ellenére vannak pályaművek, amelyek egyértelműen kiemelkednek a mezőnyből: a Bartók Plusz művészeti kiáltványa szellemében íródtak, támadhatatlan szakmai színvonalúak, és megvan bennük az a bizonyos plusz, a tehetség, amitől az opera egésze működik.”

A döntőbe beválogatott operákból keresztmetszeteket ismerhet meg a közönség – félszcenírozott formában, zongorakísérettel – a 2018. december 14-én tartott döntőben a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti-termében.
A döntőre belépőjegyek október 15-től vásárolhatók a Bartók Plusz Operafesztivál honlapján keresztül », valamint az előadás előtt a helyszínen.

„A jövő kulcsa”

„A jövő kulcsa” Operaíró Versenyt azzal a céllal hirdette meg a Bartók Plusz Operafesztivál, hogy olyan új, a fesztivál művészeti kiáltványa szellemének megfelelő „közönségdarabok” szülessenek meg és kerüljenek a figyelem középpontjába, amelyekkel újra meg lehet hódítani a közönséget.

A kortárs zeneszerzőket megszólító nemzetközi versenyre 2018-ban 5 magyar, 1 osztrák, 1 brit, 1 spanyol, 1 amerikai/francia, 1 izraeli, 1 cseh (két pályázattal), 1 guatemalai, 1 cseh/szlovák, 1 brazil/portugál, 2 lengyel, 1 olasz és 1 orosz zeneszerző adta be művét.