Április 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ez következik

Tartalomjegyzék

albin fries nora webAlbin Fries: Nora című operájának félig szcenírozott előadása a budapesti Zeneakadémia Solti termében Albin Fries osztrák zeneszerző Nora című műve nyerte idén a Bartók Plusz Operafesztivál nemzetközi operaíró versenyét. A művet teljes egészében először a 2019-es miskolci fesztiválon ismerheti meg a nagyközönség.

„A jövő kulcsa” Operaíró Versenyt azzal a céllal hirdeti meg 2013-tól a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál, hogy olyan új művek szülessenek meg és kerüljenek a figyelem középpontjába, amelyekkel a közönséget újra meg lehet nyerni az opera műfajának.

Az első kiírás óta évről évre megrendezett versenyen először 2016-ban hirdettek győztest: Mátyássy Szabolcs Scævola című operáját. A darab miskolci ősbemutatóján, 2017-ben osztatlan sikert aratott.

Részlet az operából » (Albin Fries: Mein Garten)

Az operaíró versenyre 2018-ban 19 pályaművet − 6440 partitúraoldalt és mintegy 30 órányi zenei anyagot – nyújtottak be kortárs szerzők a világ számos országából. A fesztivál díjára és az ezzel együtt járó színpadi bemutatkozás lehetőségére a magyarok mellett osztrák, brit, spanyol, amerikai/francia, izraeli, cseh, guatemalai, brazil/portugál, lengyel, olasz és orosz zeneszerzők pályáztak.

A beérkezett művek közül az előzsűri négyet juttatott tovább a döntőbe, amit december 14-én tartottak a budapesti Zeneakadémia Solti termében. Az operák legjellemzőbb részleteit az est rendezője és karmestere, Cser Ádám jóvoltából félszcenírozott formában, zongorakísérettel ismerhette meg a hallgatóság.

operaverseny2018 eredmenyhirdetes webA zsűri az eredményhirdetésen (balról jobbra): Kesselyák Gergely, Eötvös Péter, Fekete Gyula, Vaszilij Barkhatov, háttérben Marco Taralli

A döntős művek elhangzásuk sorrendjében a következők voltak: Juraj Filas: Jane Eyre, Andorka Péter: Boszorkányvér, Valentin Dubovszkoj: Kőangyal és Albin Fries: Nora.

Az Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző; Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese; Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz Operafesztivál művészeti igazgatója, Liszt-díjas karmester, Érdemes Művész; Marco Taralli zeneszerző és Vaszilij Barkhatov rendező alkotta díjzsűri döntése alapján

„A jövő kulcsa” 2018 Operaíró Versenyt Albin Fries osztrák zeneszerző nyerte meg Nora című operájával.

Az eredményhirdetéskor Kesselyák Gergely, az operafesztivál művészeti igazgatója elmondta: számára mind a négy döntőbe jutott opera értékes és bemutatásra érdemes alkotás. A versenyen azonban győztest kell hirdetni, a zsűri pedig a Nora-t emelte ki a jók közül a legjobbként. A Bartók Plusz Operafesztivál így ősbemutatóként Albin Fries művét mutatja be jövőre, a fesztivál 2019. évi programjában, Miskolcon.

 

 

 

 

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook