Október 2020  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Ez következik

eotvos kesselyak webEötvös Péter és Kesselyák GergelyEötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatóját a Bartók Plusz Operafesztiválon tartják. A bejelentés mellett több más különleges produkcióról is szó esett a fesztivál programhirdető, budapesti sajtótájékoztatóján. Egyes előadásokra 30%-os kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet április 15. és május 5. között.

Az operára gondolhatunk úgy, mint egy kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó alkotásra. Tekinthetünk rá különlegességként, de felfoghatjuk szórakoztató, sok embernek örömet adó játéknak is. Ezeket az elvárásokat ötvözi idei programjában a Bartók Plusz Operafesztivál, amely új és klasszikus operai élményeket egyaránt kínál 2019. június 14–23. között Miskolcon.

Az idei fesztivál legnagyobb szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatója ígérkezik. A témájában napjaink Európájának problémáit boncolgató „szociooperát” Miskolcon láthatja először a magyar közönség. A darab születéséről, majd a mű világkörüli útjáról a szerző, Eötvös Péter szólt a fesztivál sajtótájékoztatóján. Megosztva hallgatóságával egy személyes élményt: első operabemutatója lesz ez abban a városban, ahol 14 éves koráig élt.

Kesselyák Gergely, az operafesztivál művészeti vezetője a további programokról szólva kiemelte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bartók-estjét, élén A kékszakállú herceg vára előadással, amelyet az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt állít színre.

Bartók zenéje az egyetemes kultúra szempontjából korszakalkotó volt – emlékeztetett a sajtótájékoztató meghívott vendége, Krucsainé Herter Anikó, az EMMI helyettes államtitkára. Az alkotó határtalan lelkesedését és kitartását párhuzamba állítva az operafesztivállal kijelentette: hasonló elhivatottság kellett a miskolci rendezvény szervezői részéről ahhoz, hogy a Bartók Plusz a térség kulturális életében kiemelt jelentőségű eseménnyé váljon.staj csoportkep webEötvös Péter, Ókovács Szilveszter, Dr. Kriza Ákos, Krucsainé Herter Anikó és Kesselyák Gergely

A Bartók Plusznak az országimázsban betöltött szerepét hangsúlyozta Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Mint fogalmazott: jelentős előrelépést jelentene a fesztiválnak, ha a nemzeti zenekultúrában betöltött szerepét elismerve a kormányzat stabil és kiszámítható finanszírozást biztosítana a rendezvényhez, a város kiszámítható támogatásához hasonlóan.

A fesztivál kiemelt koncertprogramjában két gálahangverseny szerepel. A nyitó operagála közreműködője a Magyar Állami Operaház zenekara és énekkara. A Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi muzsikájából építkező produkcióról Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta: a műrészleteket az operafesztivál felkérésére tanulják be. A magyar operajátszás elitjeinek évekre visszanyúló együttműködése ezzel egy új oldaláról mutatkozhat meg.

A Bartók Pluszon kívül nincs még egy fesztivál Magyarországon, amely ingyenes előadáson kínálna operai élményeket. A fesztivál „Operát mindenkinek!” jegyében készülő Ezrek operája programban idén egy közkedvelt Mascagni-darab, a Parasztbecsület kerül színre. A premier különleges szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-dombon lesz. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a pilseni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában láthatják.

A klasszikus operai hagyományokat idéző mű nyerte a Bartók Plusz operaíró versenyét 2018-ban: a Nora. Albin Fries osztrák zeneszerző darabja a fesztivál színpadán mutatkozik be a nagyközönség előtt.
A Bartók Plusz Operafesztivál idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Bartók-művekből hoz dzsesszátiratokat Bartók X programjával a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, Echo története pedig felnőtteknek szóló báboperaként jelenik meg. Két „őrült” zenész, Igudesman & Joo Kis éji rémzene című világjáró show-műsorában a klasszikus zene magával ragadó humorral vegyítve bontakozik ki.

A fesztivál fő programjaira a jegyárusítás április 15-én kezdődik. Egyes előadásokra május 5-ig 30%-os kedvezménnyel vásárolhatók belépőjegyek.

A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, dzsessz és világzene szórakoztatja a közönséget.

A Bsrtók Plusz Operafesztivál 2019 programja »

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook