Szeptember 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Ez következik

bartokpluszkorlogo webPro Urbe díjjal ismerte el Miskolc város közgyűlése a Bartók Plusz Operafesztivál szervező stábjának munkáját 2019. május 11-én. Az indoklás szerint a Bartók Plusz aktívan részt vesz nemzeti kultúránk széles körű terjesztésében, az országimázs erősítésében. A kultúrdiplomáciai lehetőségek tárházát kínálja a régió és az ország számára. A fesztivál alapítása óta jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Miskolc iparvárosi imázsa megváltozzon, és ma is közreműködik a város arculatának pozitív alakításához.

A Bartók Plusz Operafesztivál alapítása, a 2000. év óta azon dolgozik, hogy Miskolcot bekapcsolja a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe. Az országban egyedülálló rendezvényt már néhány év után a legmeghatározóbb Bartók-fesztiválként tartották számon. A fesztiválon a kezdetektől világjáró magyar művészek és nemzetközi operasztárok lépnek föl, és Kelet-Közép Európa valamennyi jelentős operatársulata bemutatkozott már.

A Bartók név mögött 2012-ig minden évben más-más zeneszerző, zenei irányzat szerepelt. A fesztivál 2013-tól meghirdetett új művészeti koncepciójának központi gondolata a népszerű, kortárs népopera megtalálása és a műfaj átpozícionálása lett.

A „Legyen az opera mindenkié!” gondolat jegyében a Bartók Plusz elsőként jelentkezett Miskolcon ingyenes szabadtéri operaelőadásokkal, koncertekkel. Fiatal generációk ízlésformálásához, zenei képzettségének kiszélesítéséhez járult hozzá azzal, hogy fellépést biztosít a város zeneiskolásai, professzionális és műkedvelő zenészei, kórusai számára. Kapui nyitva állnak a társművészetek, a képzőművészet, irodalom és a film számára is.

A fesztivál megyeszerte rendezett hangversenyeket és előadásokat, Miskolcon túl Budapesten, Bayreuthban, Kolozsváron és Kassán is. 2011-ben Magyarország soros EU-elnöksége alkalmából, a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben egy hónapig nyitva tartó kiállításon mutatkozott be. A Liszt-évforduló alkalmából kiállítása volt Ausztriában, Szerbiában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában.

A Bartók Plusz Operafesztivált beválasztották az Európai Fesztiválok Szövetségébe, 2015-ben Kiváló minősítésű művészeti fesztivál címet nyert el, illetve csatlakozhatott a minősített európai fesztiválok közösségéhez.

Az operafesztivál megalakulása óta 40 különböző Bartók-előadást mutatott be hazai és nemzetközi partnerekkel. Az elmúlt 7 évben 20 ősbemutató fűződik nevéhez a legjobb mai magyar zeneszerzők műveiből. Jótékonysági koncerteket adott az avasi templom orgonájának felújításáért, a miskolci zsinagóga és a Latabár-síremlék renoválásáért, a térség árvízkárosultjaiért, legutóbb a koraszülöttek szállítását segítő Segíts élni Alapítvány munkájának támogatásáért.

A hazai komolyzenei élet nívós partnerként tekint a Bartók Plusz Operafesztiválra. A „Jövő kulcsa” elnevezésű operaíró versenye világszerte ismert értékteremtő zenei műhellyé tette.
A Magyar Állami Operaház és a Zeneakadémia után elsőként a Bartók Plusz került be a Google Kulturális Intézetének adatbázisába. A fesztivál arculati megjelenését az országos Mediadesign versenyen díjazták 2017-ben.

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook