Május 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ez következik

pietro mascagni 2 webPietro MascagniA Parasztbecsület Mascagni legnépszerűbb operája lett, amivel tulajdonképpen úgynevezett egyműves szerzővé vált a zenehallgatók körében. A verizmus egyik mintapéldájának tartott egyfelvonásos beárnyékolta a komponista más műveinek hírnevét, a Cavalleria sikerét egyik sem tudta felülmúlni.

Mascagni valójában eleinte már attól is tartott, hogy ha Giovanni Verga e drámáját választja operája tárgyául, nem lesz-e túlságosan egyértelmű a hasonlóság Bizet Carmenjével. Az opera zárt számokból építkezik (pedig ezt a technikát már Verdi elhagyta annak idején az egybekomponáltság javára), de olyan eredetiséggel töltötte meg ezt a struktúrát, amivel tulajdonképpen egy korszakot zárt le az operaírás történetében.A zenekari bevezetőben a főbb motívumokat hallhatjuk, de ahogyan azok később a darab folyamán visszatérnek, szinte a teljes struktúrát idézik fel a hallgató emlékezetében. Az érzelmek dominálnak a műben, de ezeket az érzelmeket formai megoldások irányítják.

Két hónap alatt írta meg Mascagni a Parasztbecsület zenéjét, de állítólag félt a kudarctól, és a partitúrát betette az asztalfiókba. Nem tudhatjuk, van-e ennek igazságalapja, minden esetre az ősbemutatón legalább hatvanszor visszatapsolták a szerzőt és az előadókat. Az olasz királytól megkapta az Olasz Koronarendet, az elismerést, amelyet Verdi is csak középkorú férfiként érdemelt ki. Mascagni élete végén így emlékezett vissza: „Nagy kár, hogy a Parasztbecsületet írtam meg először: koronát kaptam érte, mielőtt még király lett volna belőlem.”

(Szöveg: Tóth Endre)

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook