Nyomtatás

bartokpluszkorlogo webKülönleges, a komolyzenét új dimenziókban láttató előadásokkal várja a közönséget a Bartók Plusz Operafesztivál a zene világnapján. Az ironikus, abszurd humort sem nélkülöző oldalt Bősze Ádám stand-up produkciója képviseli, míg a Bartók titkos színháza című est olyan fogódzókat kínál Bartók Béla művészetének megértéséhez, amelyek csak a színház és a mozgásművészet eszközeivel lehetségesek.

 

Bő szekund 2.0

A Bartók Plusz 2019 nyári programjában bemutatott Bő szekund, Bősze Ádám rádiós-televíziós műsorvezető zenei stand-up estjére a belépőjegyek hetekkel az előadás előtt elkeltek. A zene világnapjának előestéjén, szeptember 30-án most azo190618 boszekund gms 2.0k is részesei lehetnek a nagy sikert aratott produkciónak, akik júniusban lemaradtak róla.
(Az előadásról a 2019-es Fesztiválnaplóban így írtunk »)

Bősze Ádám előadása gyökeresen különbözik a megszokott stand-up comedyktől. Alapvetően a klasszikus zenéhez, tágabb értelemben a kultúrtörténethez kapcsolódó tréfák hangzanak el, de nem áll távol az előadótól az önironikus abszurd humor sem.
A műsort az egyébként igen szigorú Revizor portál kritikusa is úgy értékelte: „... másfél óráig nem unatkozunk – ez már önmagában nagy dolog. (...) végre ki lehet nevetni az operák bugyuta cselekményét, az operaszereplők hülye nevét, azt, hogy ebben a kisestélyis-frakkos „cudar világban” is van komédia és félreértés...”
(Sajtóvisszhang 2019: a papageno.hu írása az előadásról »)


bartok titkos szinhazBartók titkos színháza

A zene világnapján, október 1-jén a Bartók titkos színháza című estet láthatják, amely Bartók Béla hangszeres műveinek zenei világát a színház és a mozgásművészet eszközeivel értelmezi. A produkció létrehozói a bartóki zene univerzumának azt a láthatatlan, vagy alig érzékelhető oldalát mutatják meg, amely sajátos belső „színházi” dramaturgia szerint alakítják a kompozíciót.

A Színház és Filmművészeti Egyetem végzős rendező-koreográfus hallgatói Horváth Csaba táncművész-koreográfus és Selmeczi György zeneszerző irányításával Bartók emblematikus zongoraműveiben tárják fel a drámai motívumok egész sorát, egy-egy lehetséges történet kibontását a hangjegyek sokak számára titokzatos világából. (Bővebben az előadásról »)

 

 

Az előadásokra belépőjegyek 2019. szeptember 5-től válthatók a Miskolci Nemzeti Színház jegypénztárában, valamint online az operafesztivál honlapján (Jegyvásárlás »).