Január 2020  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ez következik

Ingyenes szabadtéri operaelőadás. A Miskolci Operafesztivál produkciója.

 

Szólisták: Rálik Szilvia (Tosca), Kiss B. Attila (Cavaradossi), Martin Bárta (Scarpia), Szvétek László (Angelotti), Hábetler András (Sekrestyés, narrátor), Tóbiusz Titusz (Spoletta), Kolozsi Balázs (Sciarrone)

Közreműködik: Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és Kórusa, Fráter Gimnázium Vegyeskara (karigazgató: Regős Zsolt), Cardinal Mindszenty Kórus, Cantus Agriensis (művészeti vezető: Gergely Péter Pál), ME Bartók Béla Zeneművészeti Intézmény Kórusa, Miskolci Bartók Kórus (karigazgató: Sándor Zoltán), Egressy Béni – Erkel Ferenc Zeneiskola egyesített gyerekkórusai (Karvezetők: Murvainé Bodnár Ildikó, Mészáros Éva, Juhász Nyitó Éva), Fazekas utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Fazekas Gyermekkara (Karvezető: Balásné Molnár Ildikó)

Vezényel: Kesselyák Gergely
Díszlet, jelmez: Zeke Edit, Balla Ildikó jelmezeinek felhasználásával
Világítás tervező: Kramcsák János
Koreográfia: Kozma Attila
Játékmester: Aczél András, Kováts Andrea
Rendező: Vidnyánszky Attila

Szinopszis:

Az Angyalvárból, Róma legkegyetlenebb börtönéből megszökött az egyik politikai fogoly, Angelotti. Egy templomba menekül, ahol véletlenül találkozik az ott dolgozó barátjával, Cavarodossival, a festővel. Cavarodossi felajánlja neki a házát, rejtőzzék el a kerti kútban. A szökevény üldözése közben a templomba érkezik Scarpia, Róma rendőrfőnöke. Felfedezi, hogy Angelotti ott járt.

A rendőrfőnök lefogatja a festőt, a Farnese-palotába viteti, és odahívatja a festő szerelmesét, Toscát, a színésznőt is, akit már régóta szeretne magának megkaparintani. Scarpia kínvallatásnak veti alá Cavarodossit. Tosca nem bírja hallgatni kedvesének jajkiáltásait, és elárulja a szökevény búvóhelyét Scarpiának.

A rendőrfőnök felajánlja a festő szabadságát, ha Tosca az övé lesz. A színésznő színleg rááll az alkura, és Scarpia utasítást ad, hogy Cavarodossit hajnalban vaktölténnyel lőjék le. Amikor a rendőrfőnök meg akarja ölelni Toscát, az leszúrja. Másnap kiderül, hogy ő is becsapta az asszonyt: a festő holtan esik össze a sortűz után. Tosca az Angyalvár tetejéről a mélységbe veti magát.

Az előadásról:

Giacomo Puccini Tosca című operájának ingyenes, szabadtéri előadásával lepi meg a közönséget az idei „Bartók + Puccini 2012”, azzal a nem titkolt céllal, hogy hozzáférhetővé tegye az opera műfaját mindenki számára. A bemutató illeszkedik a fesztivál új művészeti koncepciójához, amely szerint a „Bartók + …” a jövőben nemcsak a komolyzene kedvelőket szólítja meg, hanem szabadtérre viszi az operát. A Tosca egyes felvonásait sorozatban adjuk le, és narrátor közreműködésével segítünk a darab mondanivalójának megértésében.

A Miskolci Operafesztivál produkciójában elsőrangú művészek működnek közre. Az előadás rendezője a mai magyar színjátszás egyik emblematikus rendezője, Vidnyánszky Attila.

2012. 06. 11. – I. felvonás, Városház tér; 2012. 06. 13. – II. felvonás, Városház tér; 2012. 06. 15. – I-II-III. felvonás, Avasi kilátó

címkék: fesztiválok listája: 2012 Puccini
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook