Január 2020  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ez következik

A Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál operaíró versenyére beérkezett pályaművek bemutatója – zongorakísérettel. Felolvasó „operaszínház”.

I. döntős előadás

Szilágyi Miklós – Horváth György Tibor: Ostrom Opera – Kőszeg 1532
Fúvószenekarra írt zenedráma Kőszeg 1532-es ostromáról.

Szereplők: Jurisics - Kőrösi András, Eszter - Eperjesi Erika, Ibrachim - Tobisz Titusz, Mátyás - Hegedűs Richárd
Zongorán közreműködik: Bódi Tamás
Díszlet, jelmez: Zeke Edit
Rendező: Aczél András

A zeneszerző, Szilágyi Miklós zenei elképzeléseit a tradíciók őrzése és az újító szándék vezérli. Horváth György Tibor librettójára készült operája Kőszeg török ostromát és a vár hős védőinek történetét meséli el. A százezres török sereg nem bírt el a csekély létszámú magyar csapattal. Noha az ellenség bejutott a várba, már a zászlójukat is kitűzték, a védők is a halálra készültek, de ekkor a török alkut ajánlott... Gárdonyi Géza „Egri csillagok” című regénye a törökkori ostromról országhatárt átlépve híressé tette Eger városát. Hasonló sikerek várományosa lehet a kőszegi opera, ami egy trilógia első része.
A dallamvilág a történethez szorosan kapcsolódva archaizáló, az ostrom hangulatát felidézve nagyszámú török hangszer megszólaltatása érzékelteti a túlerőt. „A cintányér nem maradhatott ki, hiszen annak a készítésében a törökök máig mesterek” – mondja Szilágyi Miklós, amikor a felidézi a zeneszerzés részleteit.

Az előadásról:
A fesztivál első operaíró versenyének három nyertes pályázatát a 2013-as fesztiválon zongorás "olvasó opera" előadásban mutatjuk be, majd a Versenygálán a munkafolyamatban a legjobbnak ítélt részletek csendülnek fel zenekar kíséretével. Ezen a gálahangversenyen a versenyzsűri és a közönség szavazása alapján kihirdetjük a győztes pályaművet. Ez a mű teljes egészében a Bartók Plusz 2014 programjában látható majd.

Zsűritagok:
Alekszej Rbnyikov (zeneszerző)
Kerényi Miklós Gábor (rendező)
Fekete Gyula (zeneszerző)
Kesselyák Gergely (karmester, fesztiváligazgató)

2013. 06. 22., szombat; 11.00 – Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraszínház

címkék: fesztiválok listája: 2013
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook