Augusztus 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Ez következik

A Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál operaíró versenyére beérkezett pályaművek bemutatója – zongorakísérettel.

 

II. döntős előadás

Németh Norbert: Hazug románc
Opera 3 felvonásban, olasz nyelven
Gyilkosság, szerelem, maffiatörténet napsütötte olasz tájakon

Librettó: Győri Magda
Olasz műfordítás: Várnai Dóra

Szereplők: Giulia - Fehér Éva, Veronika - Busa Gabriella, Anna - Susán Mónika, Rafael - A. Codeluppi, Valter - Laborfalvi Soós Béla, Pierre - Töttös Roland, Carlo - Irlanda Gergely, Raul - Demeter Sándor, Filippo - Kolozsi Balázs
Zongorán közreműködik: Rákai Balázs
Díszlet, jelmez: Zeke Edit
Rendező: Cser Ádám

Az előadásról:
A zeneszerző egyúttal kutató orvos, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum habilitált egyetemi docense, tanszékvezető-helyettes. A komponálást 12 évesen kezdte, azóta is termékeny zeneszerző. Műveit többször játszották Magyarországon, Ausztráliában, Kínában és Ukrajnában.
Az opera egy fiatal özvegyasszony, Júlia kétszeresen tragikus története. Júlia vigasztalhatatlan, mert fiatal férjét ismeretlen tettesek meggyilkolták, ezért elzárkózik Anna, egy idősebb özvegyasszony barátsága és a jó szándékú Rafael érzelmi közeledése elől. Késő este van, a temetőből hazafelé tartó Júliát felkavarja a vidám város cirkuszosokat ünneplő hangulata és Veronika, a szerelmes unokahúga története; így válik áldozatául az ismeretlen Valter szerelmesen csábító közeledésének. A szép szavak kábulatában, feléledő vágyainak engedve, az éjszakát a férfival tölti. Valter eltűnik a városból, a múló idő rádöbbenti Júliát, hogy Valter gyermekét hordja a szíve alatt. Tanácstalanságában Anna segítségét kéri, a sértett idősödő asszony azonban gyűlölettől szítva megmondja neki, hogy Valter gyilkoltatta meg a férjét. Az ájult Júlia a visszatérő Valter karjaiban ébred, akit gyilkosnak nevez. Kettejük végső harca adja a történet végkifejletét.

Az operaíró versenyről:
A fesztivál első operaíró versenyének három nyertes pályázatát a 2013-as fesztiválon zongorás "olvasó opera" előadásban mutatjuk be, majd a Versenygálán a munkafolyamatban a legjobbnak ítélt részletek csendülnek fel zenekar kíséretével. Ezen a gálahangversenyen a versenyzsűri és a közönség szavazása alapján kihirdetjük a győztes pályaművet. Ez a mű teljes egészében a Bartók Plusz 2014 programjában látható majd.
Zsűritagok:
Alekszej Rbnyikov (zeneszerző)
Kerényi Miklós Gábor (rendező)
Fekete Gyula (zeneszerző)
Kesselyák Gergely (karmester, fesztiváligazgató)

2013. 06. 22., szombat; 20.00 – Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraszínház

címkék: fesztiválok listája: 2013
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook