Nyomtatás

semmelweisOratorikus kórkép – magyarországi ősbemutató

A Bartók Plusz Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház közös produkciója a Semmelweis Emlékévben.

„A gyilkolásnak meg kell szűnnie, és hogy megszűnjék, őrszemen fogok állani, és aki veszélyes tanokat merészel hirdetni a gyermekágyi lázról, erélyes ellenfélre fog bennem találni.” (Semmelweis Ignác)

semmelweis emlekev webDoktor Semmelweis Ignác boszorkányüldözött ember volt a maga korában. Mániákus, kellemetlen embernek tartották. Családja és kollégái elárulták, s végül egy elmegyógyintézetben saját ápolói ölték meg. Bűne az volt, hogy új tanokat mert hirdetni, konokul kitartott meggyőződése mellett, és mindent kockára téve harcolt az igazáért és ezzel mások életéért.

Semmelweis felfedezte, miként lehetne kiküszöbölni a gyermekágyi lázat. A megoldás roppant egyszerű volt, ám süket fülekre talált. Tömegével haltak meg anyák a szülés után, de az orvosi elit tagjai nem akartak szembenézni a saját felelősségükkel: gondatlanságukkal ők maguk terjesztik a fertőzést. A nagy forradalmak és felfedezések korszakában Semmelweis saját forradalma elbukott, és mintegy száz évnek kellett eltelnie, mire elnyerhette az “anyák megmentője” címet.

A Semmelweis című opera ősbemutatójának amerikai zeneszerzője, Raymond J. Lustig és szövegírója, Matthew Doherty a tettvágytól buzgó, önmagával és a világgal viaskodó Semmelweis pszichéjében, valóság és képzelet mezsgyéjén kalauzolja végig a közönséget. A zeneműben kiemelt szerepet tölt be a női kar és annak minden, éteri szépségű megnyilvánulása. Semmelweis figurájának musicalhatású szólóit és a helyenként játékos karakterű, dallamos, olykor misztikus hangulatú énekkari tételeket egy különleges hangszereket is megszólaltató kamarazenekar kíséri sokszínű, gazdag zeneművet hozva létre.

A szólistákkal kiegészült kórus, valamint kortárstáncosok jelenítik meg a gyermekágyi lázban elhunyt nőket és Semmelweis életének szereplőit, akik lidércekként kísértik Semmelweist. A darab címszerepét Szabó P. Szilveszter játssza, szövegét pedig Szabó T. Anna költő ülteti át magyar nyelvre. A produkciót különleges vizuális világgal, számos vendégalkotó bevonásával a fiatal rendező, Boross Martin állítja színpadra.

2018. június 9. – Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház

 

Színlap

Raymond J. Lustig – Matthew Doherty:
SEMMELWEIS

oratórikus kórkép

Fordította: Szabó T. Anna

Szereposztás:

Semmelweis Ignác: Szabó P. Szilveszter
1. asszony: Frankó Tünde
2. asszony: Lévai Enikő
3. asszony: Nádasi Veronika
Táncosok: Biczók Anna, Hadi Júlia, Julia Jakubowska, Raubinek Lili

Közreműködik: a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Budapesti Operettszínház Kamarazenekara
Zenei vezető: Dinyés Dániel

Videó koncepció,- tervezés: Juhász András
Videokivitelezés: Maruscsák Dávid
A rendező munkatársa: Julia Jakubowska
Játékmester: Tucker András
Asszisztens: Tési Dóra
Látványtervező: Horváth Jenny
Koreográfus: Biczók Anna
Dramaturg: Mátrai Diána Eszter

Rendező: Boross Martin

 

címkék: fesztiválok listája: 2018
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok