Nyomtatás

b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadok_kat_korus_mrgyerekkorus.jpgA Magyar Rádió Gyermekkórusa 1954-ben alakult Botka Valéria és Csányi László vezetésével. A kórus műsora ma a gregorián zenétől a reneszánsz vokális polifónián át a kortárs zenéig terjed.

1985-ben a gyermekkórus irányítását karnagy-hármas vette át. Reményi János Liszt-díjas az együttes művészeti vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella a karnagyok. 1995 óta a gyermekkórus művészeti vezetője Thész Gabriella; karnagytársa 1997-től Nemes László Norbert.

Kodály és Bartók művei mellett különös figyelmet fordítanak magyar és európai kortárs zeneszerzők műveinek bemutatására is. A gyerekek a kórusban való éneklés mellett rendszeres hangszeres oktatásban is részesülnek, amely – továbbfejlesztve, kiterjesztve zenei képességeiket – lényeges kiegészítője a kórusmunkának.

Kórusvezetőjük a nívódíjas és Bartók–Pásztory-díjas Thész Gabriella, akinek zenei tevékenységét kezdettől fogva a tanítás és a kórusvezetés együttesen jellemezte. Számos hazai és nemzetközi kórusverseny zsűritagja.

Operafesztiváli fellépésük:

2006. 06. 22.

» „Bartók + Kodály”

címkék: fesztiválok listája: 2006 Verismo
közreműködők: kórus
kategóriák: előadók, alkotók