Augusztus 2020  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Ez következik

b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadok_kat_rendezo_anger-ferenc.jpg

Operqarendező. A Magyar Állami Operaház énekkarának tagjaként végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem színháztudományi szakát Osztovits Levente osztályában, majd ezután zenésszínház-rendezést tanult a velencei IUAV Egyetemen olyan kiváló rendezők irányítása alatt, mint Walter Le Moli, Claudio Longhi valamint Alain Maratrat.

Diploma-előadásként Verdi Otello című operáját állította színpadra 2008-ban a Szegedi Nemzeti Színházban, melynek címszerepét José Cura énekelte. Ugyanitt 2009-ben szintén az ő rendezésében került színre Mozart Figaro házassága, majd 2010-ben Rossini Ory grófja című vígoperája, mely utóbbit a Szegedi Nemzeti Színház a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködve mutatott be a világhírű magyar koloratúrszoprán, Miklósa Erika főszereplésével.
2011-es nemzetközi Liszt-év alkalmából rendkívül hálás rendezői feladatra kapott felkérést: a Budapesti Tavaszi Fesztivál a Szegedi Nemzeti Színházzal közösen Liszt Ferenc egyetlen operáját, Don Sanche avagy a szerelem kastélya című művét mutatta be a rendezésében. Ugyanebben az évben még két kamaradarabot állított színpadra Budapesten; Delibes Lakmé című operáját a Magyar Állami Operaház énekkari művészeinek közreműködésével, valamint az Agamemnón gyermekeit, melynek szövegét Gluck zenéjének felhasználásával a rendező maga írta.

A 2012-es évben két Puccini opera színpadra vitele jegyzi a nevét: a Győri Filharmonikus Zenekar szcenírozott Tosca előadása, valamint a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Turandot előadása. Ugyanebben az évben a Pécsi Kodály Központ nagytermében Wagner Die Walküre című operájának első felvonása a rendezésében csendült fel a Pécsi Szimfonikus Zenekar koncertjeként.

A 2013-as év a rendező számára Richard Strauss jegyében telt, hiszen a Magyar Állami Operaház az akkor küszöbön álló Richard Strauss-évforduló alkalmából az Ariadné Naxoszban című operát mutatta be rendezésében, amelyet követően a budapesti Művészetek Palotájában a zeneszerző A hallgatag asszony című öregkori vígoperáját állította színpadra Rúni Brattaberg, Iride Martinez, Dietrich Henschel valamint Bernhard Berchtold szereplésével, az előadás karmestere Kocsis Zoltán volt. A miskolci „Bartók plusz” Operafesztiválon a Mindenki Operája sorozatban a Verdi-évforduló alkalmából a Traviatát állította színpadra háromhelyszínes szabadtéri változatban. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Puccini Pillangókisasszony című operája Rost Andrea címszereplésével szintén az ő rendezésében került bemutatásra. Pinkerton szerepét Andrea Caré énekelte.

2014-ben a rendező külföldön is bemutatkozik. A pisai Teatro Verdi színpadán egy kortárs opera ősbemutatóját, Giancarlo Colombini A gettó (Il ghetto) című operáját láthatta a közönség, valamint a szintén olaszországi Chietiben, a Teatro Marrucinóban egy estén Menotti A telefon és Puccini Gianni Schicchi című operáját állította színpadra.
2015-ben a Magyar Állami Operaházban három új rendezése jegyzi Anger Ferenc nevét: az Andrássy úti palota színpadán látható Sztravinszkij A kéjenc útja (The Rake’s Progress) című operája Elenor Lyons és Tuomas Pursio szereplésével, Eric Nielsen vezényletével, valamint az első magyarországi Vivaldi premier, a Farnace, melynek címszerepét Xavier Sabata énekelte. A Magyar Állami Operaház Erkel Színházában Puccini Triptichon-ja (Il trittico) kerül színpadra rendezésében.

Anger Ferenc a 2016/17-es évadban a budapesti Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Magyar Állami Operaház előadásaként Verdi La traviata című operáját rendezte, majd a Magyar Állami Operaházban Poulenc A kármeliták (Dialogues des Carmelites) című operáját, majd pedig a Kolozsvári Magyar Operában az első fennmaradt magyar operát, Ruzitska József Béla futása című dalművét állította színpadra egy estén Orbán György Pikko Herczeg című vígoperájával.

2018-ban két színpadra állítás jegyzi nevét, a Magyar Állami Operaházban egy operaritkaság, Offenbach A rajnai sellők (Die Rheinnixen) című romantikus nagyoperája, valamint az olaszországi Torre del Lago-i Puccini Fesztiválon Puccini Triptichon-ja (Il trittico).

Anger Ferenc nevét több opera magyar nyelvű fordítása is jegyzi. Anyanyelvünkön csendült fel többek között az általa korábban rendezett Mozart-opera, Az álruhás kertészlány, Pergolesi Livietta és Tracollo című vígoperája, az Ory grófja, az eredetileg francia nyelvű Liszt-opera, a Don Sanche, valamint 2013-ban Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából a Miskolci Nemzeti Színház magyar nyelven az ő fordításában mutatta be a Nabuccót. A Magyar Állami Operaház 2019-ben az ő fordításában fogja bemutatni Monteverdi Poppea megkoronázása című operáját.
Rendezőként többek között együtt dolgozott olyan nemzetközi hírű énekművészekkel, mint José Cura, Plácido Domingo, Angela Gheorghiu, Piotr Beczala, Ferruccio Furlanetto, Vesselina Kasarova, Xavier Sabata, Anja Kampe, Miklósa Erika, Andrea Caré, Rost Andrea, Rubens Pelizzari, Alexandru Agache, Thomas Piffka, Sofia Fomina, Vizin Viktória, Rúni Brattaberg, Iride Martinez, Dietrich Henschel, Bernhard Berchtold, Laura Brioli, Elenor Lyons, Tuomas Pursio, Kálmán Péter, Komlósi Ildikó, Miroslav Dvorsky, Tómas Tómasson, Caroline Melzer, Matthiew Shaw, Frank van Aken.
Anger Ferenc 2013 és 2018 közöett a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója volt.

Igazgatása alatt a Magyar Állami Operaház Magyarország egyetlen operaházaként a legszélesebb és legszínesebb repertoár kiépítésére törekedett a barokktól a kortárs operairányzatok bemutatásával a leglasszikusabb színreviteli stílusoktól egészen a legmodernebb rendezői irányzatokig.

Anger Ferenc művészeti igazgatóként a Magyar Állami Operaház két színházának (az 1300 férőhelyes Operaháznak és az 1800 férőhelyes Erkel Színháznak, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel valamint a Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben számos egyéb alternatív helyszíneinek) évadonkénti mintegy 25 bemutatója alkotócsapatának meghívásáért, 65 repertoáron futó cím több mint 400 előadásának hazai és nemzetközi szereposztásáért, valamint mindezek művészi színvonaláért felelt.

 

Operafesztiváli bemutatója:

2019. 06. 20.
» Albin Fies: Nora

2013. 06. 17., 19., 21.
» Giuseppe Verdi: Traviata (Ezrek operája produkció)

 

címkék: fesztiválok listája: 2013,2019
közreműködők: rendező
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook