Nyomtatás

b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadok_kat_rendezo_plamenkartaloff_l.jpgrendező

A bolgár állami Zeneakadémián folytatott tanulmányok után Németországban operarendezést, majd Szófiában a Színház- és Filmművészeti Akadémián filmrendezést tanult. A Szófiai Opera és Balett igazgatójaként igen hatékony és produktív, nemzetközi együttműködésekre alapozott önfenntartó szervezetet alakított ki.

Vendégrendezőként dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban, Egyiptomban, Ausztráliában, Görögországban, Máltán, Szerbiában, Horvátországban, Macedóniában, Romániában, Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon, Törökországban, Németországban, Németországban és Svájcban.

Díjai között tarthatja számon a bolgár zene- és táncművészek egyesületének Kristály Lant-díját, az évente kiosztott bolgár nemzeti és önkormányzati díjakat, az Európai Szakértői Fórum Aranykönyvét, az orosz Arany Múzsa-díjat, az amerikai Rosa Ponselle Alapítvány arany medálját. A 2003/2004-es évadban bemutatott Szerelmi bájital című Donizetti opera produkciójáért a Belgrádi Nemzeti Színház díját kapta meg, és elnyerte a Classic FM Arany Toll-díját is. Kitüntették az állami Szent Cirill és Metód érdemrenddel, illetve a legnagyobb brazil érdemrenddel, a Dél Keresztjével.

Munkásságát a nemzetközi kritikák olyan jelzőkkel illetik, mint „innovatív”, „úttörő”, „briliáns”, „fantasztikus”.

Operafesztiváli fellépése:

2010. 06. 16.

» Jules Massenet: Don Quichotte

 

2002. 06. 22.
» Giacomo Puccini: Turandot

címkék: fesztiválok listája: 2010 Európa
közreműködők: rendező
kategóriák: előadók, alkotók