Nyomtatás

alexander borodovsky smallAlekszandr Borodovszkijszínész

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A moszkvai konzervatóriumban tanult karvezetést, majd az Orosz Színművészeti Akadémián zenés színházi rendezést. Diploma-előadása Cimarosa Titkos házasság című operája volt a szverdlovszki opera- és balett színházban (1987).

Rendezőként és színészként is tevékenykedett Szverdlovszkban, valamint a Mosconcert-ben, a szmolenszki dráma színházban, illetve a „Forum” nevű moszkvai zenés színházban, Mihail Jurovszkij karmester mellett, ahol 1989-ben Dmitrij Bertmannal dolgozott együtt D. Bortnyanszkij Quintius Fabius című operájában.

1991-ben Borisz Milgram munkáját segítette Szlonimszkij Mester és Margarita című operájának világpremierjén. 1994 és 1996 között a moszkvai Novaja Opera színházban Vlagyimir Vasziljev asszisztense volt az „Oh Mozart, Mozart” című produkcióban, amely Mozart és Rimszkij-Korszakov zenéjére íródott.

A moszkvai konzervatóriumban színészi technikát tanított, 2001-ben pedig a Kölni Zeneművészeti Főiskola zenés színházi tanszékén dolgozott.

Első előadása a Helikon-Operával J. S. Bach Parasztkantátája volt, amelyet 2000-ben állított színpadra. Szintén ő rendezte J. F. Lampe Pyramus és Thisbe című művét (2003), valamint Donizetti vígoperáját Rita, avagy oroszként szeretni címmel 2006-ban.

Alekszandr Borodovszkij színészként is fellép olyan produkciókban, mint Lampe Pyramus és Thisbe, illetve Janáček A Makropulosz-ügy című operája.

 

Operafesztiváli fellépése:

2016. 06. 12.
Leoš Janáček: A Makropulosz-ügy