Április 2023  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ez következik

peretyatko webOlga Peretyatko-Mariottiszoprán
Szentpéterváron született, tanulmányait szülővárosában és Berlinben végezte. Számos díjat nyert nemzetközi énekversenyeken, például 2007-ben az Operalia versenyen (a zsűri elnöke Plácido Domingo volt), Olaszországban pedig elnyerte a jelentős Premio Franco Abbiati-díjat (mint ‘legjobb énekesnő’) 2014-ben.

Olga Peretyatko nemzetközi hírnevet szerzett A csalogány dala című Sztravinszkij-opera előadásban nyújtott alakításával Robert Lepage nagy elismerést aratott 2009-es torontói rendezésében, amelyet később bemutattak az Aix-en-Provence-i Fesztiválon, majd az Opéra Lyonban, a New York-i Brooklyn Academy of Musicban és az amszterdami Holland Nemzeti Operában is.

2012 és 2014 között számos operaházban debütált, ami megalapozta Olga Peretyatkónak, napjaink egyik vezető szopránjának hírnevét. Fellépett a Bécsi Állami Operában, a Veronai Arénában, a Zürichi Operában (Rigoletto); a Mozart heteken és a salzburgi nyári fesztiválon (Lucio Silla); a New York-i Metropolitan Operában (I puritani); a Berlini Staatsoperben és a Milánói Scalában (Cári menyasszony), a berlini Deutsche Operben (Lucia di Lammermoor); Amszterdamban, Münchenben és Aix-en-Provence-ban (Il Turco in Italia). Felfigyeltek rá és a legnagyobb elismerést vívta ki fellépéseivel a Rossini Operafesztiválon, ahol 2006-ban debütált A reimsi utazásban, amelyet az Otello, majd A selyemlétra és a Matilde di Shabran követett (az utóbbit DVD-n is kiadta a Decca 2012-ben).

2015-ben újabb debütálás következett a Traviatával Lausanne-ban és a Baden-Badeni Festspielhausban, amely fellépések ismét elragadtatott kritikákat váltottak ki. Ezután debütált Torinóban (I puritani), Koppenhágában és Brüsszelben (L’elisir d’amore), Madridban (Rigoletto), és visszahívták a bécsi operába (I puritani), a Scalába (Rossini: Otello) és a New York-i Metropolitan Operába (Rigoletto). 2016-ban újra visszatért Bécsbe, majd látványosan debütált a párizsi Opéra Bastille-ban (Rigoletto). Újra meghívták a Rossini Operafesztiválra (Il Turco in Italia), a berlini Staatsoperbe (itt Donna Anna szerepében lépett fel a Don Giovanniban), valamint a Zürichi Operába (először Constanza szerepében a Szöktetés a szerájból bemutatóján).

2017-ben szenzációs első fellépése volt francia nyelvű szerepében, amelyben a Gyöngyhalászok (Les Pecheurs des Perles) Leilája volt, majd részt vett a berlini Staatsoperban – Daniel Barenboim vezényletével –Wim Wenders első operarendezésében. További meghívásai között szerepelt a New York-i Metropolitan Opera (Rigoletto), a Bécsi Állami Opera (La Traviata), a berlini Deutsche Oper (La Traviata), és az Új Nemzeti Színház Tokióban (Lucia di Lammermoor). További első fellépések következnek az Monte Carló-i Operában, a Covent Garden Royal Opera House-ban, és újabb szerepekre készül (például Amina Az alvajáró című operában, mind a négy női szerep a Hoffman meséiben, Norina a Don Pasqualéban, Pamina a Varázsfuvolában valamint a címszerep a Boleyn Annában).

Operaszínpadi karrierje mellett Olga Peretyatko világszerte rendszeresen fellép szólóesteken és koncerteken is. Több mint 600 000 ember előtt lépett fel a Le Concert de Paris rendezvényen 2014. július 14-én az Eiffel-toronynál tartott Bastille-napi ünnepen.

Az énekesnő kizárólagos lemezfelvételi szerződést kötött a Sony Classical kiadóval. Első szóló CD-albuma a Rossini-, Verdi-, Donizetti-, Massenet- és Puccini-áriákat tartalmazó La Bellezza del Canto 2011-ben, második lemeze, az Arabesque pedig 2013-ban jelent meg, kitűnő kritikai fogadtatás mellett. Harmadik, kizárólag Gioacchino Rossininek szentelt lemeze, a Rossini! kiadására 2015-ben került sor, amely ugyancsak lelkesült kritikákat kapott. Nemrégiben pedig a tekintélyes ‘Echo Classic’ díjjal jutalmazták Németországban, mint a ’legjobb operaária-lemezt’. Negyedik CD-je, a Russian Lights (Orosz fények), amely kizárólag az orosz repertoár gyöngyszemeivel foglalkozik, 2017 júliusában jelent meg.

 

Fellépése az operafesztiválon

2017. 12. 09.
» Bartók Plusz Advent gálahangverseny

 

címkék: fesztiválok listája: 2017
közreműködők: operaénekes
kategóriák: előadók, alkotók
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook