Nyomtatás

korngold optErich Wolfgang KorngoldErich Wolfgang Korngold 1897-ben született Brünnben. A csodagyereknek számító fiú Bécsben nőtt fel, a bécsi Hofoperben mutatták be első balettjét 1910-ben. A világhírű karmester, Bruno Walter 1916-ban vitte színre Münchenben első két operáját: a Polükratész gyűrűjét és a Violantát. Giacomo Puccini 1920-ban, A halott város bemutatásának évében „a német zene legnagyobb reménységének"" nevezte az akkor 23 éves Korngoldot.

 

Az első világháború után szomorúan aktuális opera hatalmas sikert aratott: Hamburgban és Kölnben is bemutatták, egy évvel később pedig már a Metropolitanben tűzték műsorra New Yorkban.

A halott várost tartja a zeneirodalom a később filmzeneszerzőként hatalmas hírnevet szerző Korngold fő művének. A darab 2004-es salzburgi újrafelfedezés óta tartó „Korngold-reneszánsz"" részeként kerül sor most a darab magyarországi bemutatójára, melynek érdekessége, hogy a zenekar a színpadon foglal helyet, míg az énekeseket néma színészek „kettőzik le".

Kocsár Balázs karmester szerint „A halott város olyan, mintha egy kései Puccini-operát Richard Strauss hangszerelt volna meg". Azáltal, hogy a zenekar a színpadra kerül, „nemcsak a zene, hanem maguk a zenészek is az előadás főszereplőivé válnak".

Műve az operafesztiválon:

2014. 06. 21.
E.W. Korngold: A halott város

címkék: fesztiválok listája: 2014
kategóriák: előadók, alkotók