b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_2008_borisz_vj12.jpgOpera négy felvonásban, két részben, orosz nyelven, magyar nyelvű szövegkivetítéssel – a Moszkvai Helikon Opera Színház vendégjátéka

Libretto: Alexandr Puskin és Nyikolaj Karamzin nyomán – Mogyeszt Muszorgszkij
Fordítás: Jánszky Lengyel Jenő

Díszlet és jelmeztervezők: Tatiana Tulubieva és Igor Nezhny

Vezényel: Vladimir Ponkin

Rendezte: Dmitry Bertman

Borisz Godunov – Alexey Tikhomirov

Fjodor, a fia – Ilia Ilin

Xenia, a lánya – Marina Kalinina

Sujszkij herceg – Vadim Zaplechny

Andrej Scselkalov – Petro Morozov

Pimen – Stanislav Shvets

Grigorij – Vassily Efimov

Marina – Ksenia Viaznikova

Rangoni – Andrey Vilegzhanin

Kocsmárosné – Maria Maskhulia

Varlaam – Dmitry Ovchinnikov

Miszail – Vladimir Bolotin

 

A Borisz Godunov az orosz repertoár egyik leghíresebb operája, és a különböző átiratok számában is vezető helyen áll, melyeket előadtak. Muszorgszkij két változatot hagyott hátra, míg Rimszkij-Korszakov 5 (!!!) különböző változatot.

Sosztakovics születésének 100. évfordulójára a “Helikon-Opera” azt a kiadást vette elő, melyet a szerző 1940-ben komponált, a Bolsoj Színház kérésére. Miután Sosztakovics újrahangszerelte Muszorgszkij művét, részben társszerző lett. Ez a változat csak ritkán hallható, mert előadása nagyon bonyolult. A “Helikon-Opera” teljes társulata részt vesz a produkcióban, mindenekelőtt egy basszus kar, amely az elmúlt években érkezett a színházhoz.

Játszódik Orosz- és Lengyelországban 1598. február 20. és 1605. április 13. között. Rettegett Iván halála után Borisz Godunov kerül a cári trónra. Azt beszélik, hogy megölette az előző cár fiát, Dmitrijt, a korona jogos örökösét. Pár évvel később Grigorij, egy fiatal szerzetes elhatározza: azt fogja állítani magáról, hogy ő Dmitrij cárevics, és fellép trónkövetelőként. Lengyelországba szökik, ahol elnyeri Mnisek, szandomiri vajda támogatását, és leányának, Marinának a kezét. Amikor Borisz, akit már régóta gyötör a lelkiismeret-furdalás a kis Dmitrij megöletése miatt, hírét veszi a trónkövetelő jelentkezésének, teljesen megzavarodik. A nép fellázad a cár uralma ellen. Két szökött szerzetes, Varlaam és Miszail uszítja a parasztokat, és azok egyre többen állnak az ál-Dmitrij oldalára, aki csapatai élén gyorsan közeledik Moszkvához. Borisz állapota romlik, és amikor megtudja, hogy Dmitrij sírját a nép már csodatévő helyként ismeri, a gyilkosság emléke újra megrohanja. A cár meghal, fiára, Fjodorra hagyva trónját.

2008. június 20., péntek 19 óra, Nagyszínház, Miskolc

Tags: fesztiválok listája: 2008 Szlávok
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook