b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_2007_acteon_vj12_resize.jpgAz Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus produkciója

Vezényel: Vashegyi György

Rendezte: Káel Csaba

 

 

I. Marc-Antoine Charpentier: Actéon

Opera egy felvonásban

Szereplők:

Actéon – Jean-François Lombard

Diane – Csereklyei Andrea

Arthébuze – Wierdl Eszter

Junon – Halmai Katalin

Hyale – Halmos Eszter

Daphné – Pintér Ágnes

Első vadász – Regenhart András

Második vadász – Csizmár Dávid

 

Játszódik Görögországban, a mondai időkben.

Actéon, a fiatal herceg meglepi egy medvevadászat során Dianet (Zeusz és Léto lányát, Apollón ikertestvérét), a vadászat és a vad természet istennőjét. Diane és a nimfák a fák között megbúvó patakban fürdőznek. A csodálatos látványtól Actéon teljesen megfeledkezik magáról és elbűvölten bámulja az istennőt. Diane észreveszi a leskelődőt, elkergeti és bosszút áll rajta: szarvassá változtatja az ifjút, hogy a saját kutyái üldözzék. Actéon próbál menekülni, de a kutyák vadnak nézik és széttépik. A thébai vadászok kórusban fájlalják uruk végzetes sorsát.

b_400_350_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_2007_pygmalion_vj05_resize.jpgII . Jean-Philippe Rameau: Pygmalion (Magyarországi színpadi bemutató)

Énekes balett egy felvonásban

Szereplők:

Pygmalion – Jean-François Lombard

Céphise – Wierdl Eszter

A Szobor – Pintér Ágnes és Papp Lívia (táncos)

Ámor – Csereklyei Andrea

Játszódik Görögországban, a mondai időkben.

Pygmalion, a szobrász egy márvány női szobrot alkotott. A mű gyönyörűen sikerült, készítője is egyre több időt tölt előtte, annyira megtetszik neki a maga alkotta nőalak. Végül forrón beleszeret, mintha élő személy volna. Pygmalion régi szerelme, Céphise is észreveszi a szobrász érzelmeinek változását, és heves szemrehányásokkal halmozza el, mert egy élettelen tárgyat többre becsül, mint húsból-vérből való kedvesét. A férfin azonban úgy eluralkodik új szenvedélye, hogy már semmi sem befolyásolhatja, és kiadja Céphise útját. Pygmalion azt szeretné, ha boldogsága teljes lenne, ezért imával fordul Ámor istenhez, keltse életre a szobrot. A szerelem istene meghallgatja a művész fohászát, és megjelenik a szobrász műtermében. Segítségével a szobor gyönyörű élő asszonyként lép le az állványról. Pygmalion most már eleven nőnek vallhatja szerelmét, és boldogan öleli magához alkotását.

2007. június 22., péntek 19 óra, Művészetek Háza, Miskolc

Tags: fesztiválok listája: 2007 Párizs
műfaj: opera,balett és tánc
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook