A debreceni Csokonai Színház vendégjátéka

Opera három felvonásban,magyar  nyelven

 

Librettó: Katona József drámája nyomán Egressy Béni

 

Szereplők: Bánk bán - Cselóczki Tamás, Melinda - Keszei Borbála, Ottó - Pataki Adorján, Tiborc - Wagner Lajos, Petúr bán - Bátki Fazekas Zoltán, Gertrud királyné - Bódi Marianna, Biberach lovag - Haja Zsolt, II. Endre király - Geiger Lajos, Egy királyi tiszt - Böjte Sándor, Soma - Tulipán Márton

Táncosok: Buka Helga, Endi András, Homonna Nóra, Markovics Erika, Pozsonyi Zsófia, Steuer Tibor, Szotkó Georgina, Trenyisán Ádám, Trenyisán Csaba Aurél, Vámosi Gergely

Közreműködik: a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Csokonai Színház Énekkara

Karigazgató: Pálinkás Péter

Díszlet, jelmez: Alexandr Belozub

Korrepetitor: Kunsági István, Szentai Cecília, Nagy Máté, Gyülvészi Péter

Koreográfus: Katona Gábor
Vezényel: Kocsár Balázs

Rendező: Vidnyánszky Attila

 

Játszódik Visegrádon és a Tisza partján, a XIII. század elején

 

Amíg II. Endre király idegen földön harcol, addig itthon felesége, Gertrúd és merániai udvartartása vígan él. A békétlen magyar főurak Petúr bán vezetésével le akarnak számolni velük, de Bánk bán, az ország nagyura ellenzi a felkelést. Még ragaszkodik királyához, de hamarosan neki is rá kell döbbennie, mit tettek az országgal a merániaiak. Összetalálkozik régi hűséges emberével, Tiborccal, aki a jobbágyok tűrhetetlen helyzetéről számol be neki.

Bánkot nagy személyes csapás is éri: feleségét, Melindát – a királyné segítségével – aljas módon elcsábítja Ottó, Gertrúd öccse. Ez az utolsó csepp a pohárban. Bánk felkeresi a királynét lakosztályában, és heves vita után megöli.

Melinda, akit Bánk Tiborc kíséretében hazaküldött, megzavarodva, kisfiával együtt a Tiszába veti magát.

A király hazatér a háborúból, és a feleségét a ravatalon találja. Bánk bevallja, hogy ő volt a gyilkosa, és még csak bűntudatot sem érez. II. Endre párbajra hívja ki a nagyurat. Ekkor érkezik az udvarba Melindának és kisfiának a holttestével Tiborc. A király látja, hogy már felesleges bosszút állnia Gertrudis gyilkosán, a sors már elvégezte ezt helyette.

 

2010. június 19., szombat 19 óra, Nyári Színház, Miskolc

Tags: fesztiválok listája: 2010 Európa
műfaj: opera
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook