A Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka

Vígopera három felvonásban, magyar nyelven

 

Libretto: Czanyuga József

 

Szereplők: Sarolta – Víg Ibolya, Hary Judit, Mátyás király – Pataki Adorján, Gyula vitéz – Laczkó V. Róbert,Ordító kántor – Sándor Árpád, Főpap – Szilágyi János, Belus országnagy – Mányoki László

 

Vezényel: Jankó Zsolt
Rendező: Demény Attila

 

Játszódik Magyarországon, a XV. század második felében.

 

Mátyás király serege egy falucska határában táborozik. Az egyik katona, Gyula vitéz meghódítja a helybéli kántor, Ordító lányának szívét.

Az ifjú királynak is tetszik Sarolta, ezért holló címeres hadiköpenyét kicserélve a Gyula vitézével, egyszerű katonaként kezd udvarolni a lánynak, aki újabb széptevőjét visszautasítja.

A sereg másnap csatába indul, Gyula Mátyás köpenyében vesz búcsút Saroltától, ezért Ordító azt hiszi róla, hogy ő a király. Meglátja ugyan, hogy a had élén az igazi Mátyás áll, de azt gondolja, hogy ez amolyan hadicsel.

A sereg győztesen tér vissza. Mátyás üzenetet küld a kántornak: az a király óhaja, hogy Sarolta még ma hozzámenjen Gyula vitézhez. Az álesküvőn a vőlegény szerepét persze magának szánja a király. Amikor Ordító a híradást megkapja, sebtében összeházasítja lányát az épp ott tartózkodó igazi Gyula vitézzel, az odaérkező királyt pedig – nehogy megzavarja az esküvőt – a pajtába zárja. Hamarosan minden kiderül. Az igazságos Mátyás – látva a fiatalok boldogságát – mindenkinek megbocsát.

 

2010. június 19., szombat 20 óra, Nagyszínház, Miskolc

Tags: fesztiválok listája: 2010 Európa
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook