b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_2004_orleansi_szuz.jpgOpera két részben, orosz nyelven – a Szlovák Nemzeti Színház (Pozsony) vendégjátéka

Libretto: Schiller nyomán Vaszilij Andrejevics Zsukovszkij és Csajkovszkij

Díszlet: Jozef Ciller

Jelmez: Peter Čanecký

Vezényel: Rastislav Stúr

Rendező: Marián Chudovský

 

 

Johanna – Jolana Fogašová

VII. Károly francia király – Jozef Kundlák

Agnes Sorel – Lilia Larinová

Dunois – Ján Ďurčo

Lionel – Sergej Tolstov

Raymond – Ivan O.vát

Thibaut – Gustáv Beláček

 

Történik a XV. században, Franciaországban.

Dúl a százéves háború, az angol csapatok fosztogatják a francia falvakat. Johanna, az egyszerű parasztlány tudja, hogy az ő sorsa nem a házasság. Előre látja a támadók bukását, ráébred, hogy eljött az ő ideje. Közbelépésének köszönhetően a francia sereg győzedelmeskedik. Johanna legyőzi Lionelt, az angolok szövetségesét is, de meghagyja az életét. Egymásba szeretnek, és Lionel csatlakozik a francia sereghez. VII. Károly francia király mint a haza megmentőjét ünnepli Johannát. A lány apja, Thibaut az ördög bérencének bélyegzi a lányát, védelmére csak Lionel kel. Johannát bűnösnek ítélik, kiátkozzák. Az angol katonák elfogják a szerelmeseket, Lionelt azonnal megölik, Johannát pedig máglyán elégetik.

Jeanne d’Arc története már gyermekkorában elbűvölte Csajkovszkijt. A legenda, amelyben a történelmi tények és a misztikum összefonódik, inspirálta a zeneszerzőt, hogy egy nagyszabású operaművet írjon, párhuzamot állítva a nemzeti függetlenségért folytatott küzdelem és a parasztlány érzelemvilágában lejátszódó lelki tusa között. A főszerep eléneklése kimagasló hangtechnikai tudást igényel, részben emiatt vált a szerző ritkábban játszott operáinak egyikévé.

2004. június 14., hétfő 19 óra, Nagyszínház, Miskolc

Tags: fesztiválok listája: 2004 Csajkovszkij
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook