b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_mozart_salieri_bk_20_resize.jpgA Moszkvai Helikon Opera Színház vendégjátéka

Rimszkij-Korszakov: Mozart és Salieri

Opera egy felvonásban

Librettó: Alekszander Puskin műve alapján
Fordítás: Jánszky Lengyel Jenő

Díszlet- és jelmeztervező: Igor Nezhny és Tatjana Tulubieva

Vezényel: Konstantin Chudovsky

Rendező: Dmitrij Bertman

 

Szereplők:

Mozart – Vasily Efimov

Salieri – Andrey Serov

Kisfiú – Ifj. Bátor Tamás

 

Mozart meglátogatja lakásán olasz zeneszerző kollégáját, Antonio Salierit, aki nagy társadalmi megbecsülésnek örvend, s hírneve is nagyobb, mint Mozarté. Salieri elég jó muzsikus azonban ahhoz, hogy meg tudja ítélni: képességeiben mennyire fölötte áll osztrák pályatársa, aki nem pusztán jó zenész, hanem lángész is. Ennek tudata pedig rettentően féltékennyé teszi.

Salieri dicséri vetélytársát, hízeleg neki, miközben valójában gyűlöli őt, s irigyli istenáldotta tehetségét. Vacsorázni hívja az Arany Oroszlán vendéglőbe, ahol Mozart elmondja neki: néhány napja titokzatos, sötét ruhás férfi jelent meg nála, és halotti misét rendelt tőle. Azóta halálfélelem gyötri.

Az olasz borral kínálja, amelybe mérget öntött. Mozart iszik a barátságukra, majd eljátszik egy részt az újonnan készült Rekviemből. Hamarosan rosszullét fogja el, elbúcsúzik Salieritől, és hazamegy lepihenni – hogy azután ne keljen fel soha többé…

b_400_350_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_apollo_bk06_resize.jpgMozart: Apolló és Jácint (Apollo és Hyacintus)

Opera egy felvonásban

Díszlet- és jelmeztervező: Igor Nezhny és Tatjana Tulubieva

Vezényel: Viktoria Unguryanu

Rendező: Dmitrij Bertman

 

Melia – Marina Andreeva

Jácint – Marina Kalinina

Apolló – Alexandra Kovalevich

Oebalus – Dmitry Khromov

Zephyrus – Ksenia Vyzanikova

 

Apolló isten beleszeret Oebalus spártai király fiába, midőn gyermekeivel – Jácinttal és Meliával – a király áldozatot mutat be neki. Zephyrus, a szél istene szintén szerelmet vall a jóképű Jácintnak, ezért dühében Apolló nem fogadja el a király áldozatát. Haragját csak a fiú könyörgése csillapítja le.

Az öntelt Oebalus szeretné összeházasítani Meliát és Apollót. A diszkoszvető versenyen Zephyrus elégtételt vesz: Jácint felé irányítja az Apolló által elhajított korongot, és a fiú halálos sérülést kap.

Zephyrus Apollót okolja Jácint haláláért, és megkéri a vigasztalhatatlan Melia kezét. A haldokló Jácintnak azonban még van ideje megnevezni gyilkosát. Apolló visszatér, és szerelme vércseppjeit gyönyörű virágokká változtatja.

Az eredetileg háromrészes intermediumot (közjátékot) Mozart 11 évesen írta a salzburgi egyetem diákjainak. A görög mitológiát idéző cselekménye a Helené című Euripidész-drámában és Ovidius Átváltozások című művében leírtakon alapszik. Az eredeti történetben Apolló, Zephyrus és Jácint (Hyacinthus) nyilvánvaló homoszexuális szerelmi háromszöget alkotnak. A librettó azonban, hogy megfeleljen a kor társadalmi elvárásainak, a vágyakozás tárgyává nem Jácintot, hanem testvérét, Meliát tette.

2009. június 13., szombat 21 óra, Nyári Színház, Miskolc

Tags: fesztiválok listája: 2009 Bécs
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook