b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_balett_orosz_balett_bk_39_resize.jpgJátékos táncverseny két felvonásban prológussal és epilógussal Johann Strauss és más szerzők zenéjére – a Nagy Moszkvai Klasszikus Balett vendégjátéka

Koreográfia és rendezés: Natalia Kasatkina és Vladimir Vasilyov

Díszlet és jelmez: Elisaveta Dvorkina

 

 

„Briliáns Divertimento”, avagy Strauss-gála (balett)

A „Briliáns Divertimento” balett a balettről. Életszerűen, ritka humorérzékkel mutat be egy nemzetközi balettversenyt, amelynek indulói abban vetélkednek egymással, hogy melyikük tudja jobban elvarázsolni, elbűvölni, lenyűgözni az excentrikus zsűrit – és természetesen a közönséget. Tudhatjuk azonban: minden fellépő valamelyik zsűritag tanítványa. N. Kasatkina és V. Vasilyov a versenyeken zajló „cselszövésekből” készített kis paródiát, kaleidoszkópként váltogatva a népszerű balettek részleteit.

Strauss zenéje hallatszik… Mint ősi rituálé, úgy kezdődik el a szokásos reggeli balett óra. Míg a „klasszikusok” a balettrúdnál, addig a „modernisták” a padlón foglalják el a helyüket. Majd érkezik a hozzáértő zsűri, amelynek tagjai egykor a színpadok büszkeségei voltak. Egy kiváló balerina, egy híres balettmester, egy keleti guru, egy neves táncosnő, egy ismert táncos, végül a bírálóbizottság elnöke – két arccal, mivel az ő véleménye két szavazattal bír.

A zsűri tagjai bemutatják egymásnak tanítványaikat, és végre elkezdődik a verseny. A művészek különböző stílusú klasszikus és kortárs darabokat adnak elő. Amint a produkciók véget érnek, a legnehezebb feladat következik: a díjak odaítélése. A versenyzők helyezéséről folytatott ártalmatlan vita kiélezett harcba torkollik.

Ám újra felhangzik Strauss muzsikája… A zene és a tánc lehiggasztja a kedélyeket. A vita jelentéktelennek tűnik, és oly könnyű meghozni a közös döntést, ha megvan a legfontosabb: a táncművészet szeretete.

2009. június 19., péntek 21 óra, Nyári Színház, Miskolc

Tags: fesztiválok listája: 2009 Bécs
műfaj: balett és tánc
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook