Article Index

Irodalmi / képzőművészeti est a Bartók Plusz Operafesztivál, a Spanyolnátha művészeti folyóirat, a Herman Ottó Múzeum és a Magyar Küldeményművészeti Társaság rendezésében.

Tény: „Bartók művei 2016. január 1-jétől szabadon felhasználhatóak, három színpadi műve, ill. az Amerikában komponált művei kivételével.” „A szerzői művet a szerzői jog csak meghatározott ideig védi, ez azt jelenti, hogy az alkotás a szerző életében és halálát követő hetven éven át részesül védelemben, ez a védelmi idő. (...) a védelmi idő elteltét követően a mű közkinccsé válik, azaz azt bárki engedély nélkül felhasználhatja.”

Fikció: Sz. Préda úrhölgy hivatásos Bartók-lopó, több plágiumper vesztese, 2016. január 1-jén elhunyt. A Bartókkal igencsak szabadon játszó Sz. Préda művei ezt követően hamarosan napvilágra kerülnek — ezekből ad válogatást az idei Légyott.
Az alkotók egyrészt kötött, másrészt igencsak szabad választásai kötődnek az előbbi tényekhez és fikciókhoz: azok Bartók előtti főhajtásként, de a szabad prédaság jegyében valósulnak meg.

A kiállítás megnyitóján — amely egyben a 24. Spanyolnátha-kötet bemutatója is — köszöntőt mond Mikita Gábor, színháztörténész, muzeológus; megnyitóbeszédet a Légyott alapítója, Vass Tibor József Attila-díjas költő, képzőművész, a Spanyolnátha főszerkesztője mond.

Közreműködnek: Seres Ildikó és Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművészei, a művészkönyv alkotói, a Spanyolnátha Könyvek és a Spanyolnátha művészeti folyóirat munkatársai, a tavalyi SPN Műhelytábor előadói: Berka Attila, Dicső Zsolt, Fazakas-Koszta Tibor, Ladik Katalin, Petőcz András, Szalai Zsolt, Székelyhidi Zsolt, Vass Tibor, Vörös István.

 

Előadás
2016. június 17., 17:00 – Színháztörténeti és Színészmúzeum

 

Projektgazda: Vass Tibor, József Attila-díjas költő, képzőművész (bővebben róla a Wikipédián »)

Korábbi Légyottok a spanyolnatha.hu honlapján »

A 2015-ös "Bartók + Fordulta" projekt-könyv (pdf »)

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook