b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadok_kat_szolista_anja-silja_img_0314.jpgA berlini születésű énekesnő már hatévesen elkezdte énektanulmányait. Első koncertjét tízéves korában adta a berlini Titania Palastban. Operaszínpadon tizenhat évesen debütált Rossini A sevillai borbély című operájában, Rosina szerepében. Nemzetközi karrierjét Bayreuthban alapozta meg, ahová először 1960-ban kapott meghívást, s 1967-ig Wieland Wagner valamennyi produkciójában ő énekelte a női főszerepet. Ezzel egyidejűleg Wagner-alakításaival meghódította Európa és Amerika legjelentősebb operaszínpadait.

 

Pályafutása kezdete óta rendkívül széles repertoárt énekel, amelybe éppúgy beletartozik Elektra, Eva, Vénus, Salome, Leonóra és Santuzza, mint Fiordiligi, Zerbinetta, Konstanze vagy Desdemona. Számos alkalommal aratott sikert Janáček operájában, A Makropulosz-ügyben. Emilia Marty szerepében többek között Bécs, Barcelona, Hamburg, Zürich, Aix-en-Provance és a Glyndebourne Festival Opera közönsége előtt lépett színpadra.

Szerepelt a New York-i Metropolitan Operában, a Carnegie Hallban és a chicagói Lyric Operában, meghódítva ezzel a tengerentúli közönséget. A Salome címszerepét a londoni Covent Gardenben, Hamburgban, Genovában valamint a chicagói Lyric Operában egyaránt nagy sikerrel énekelte. Budapesten is alakította ezt a szerepet az Operaházban. Előadásában a magyar közönség a Tannhäuser Erzsébetét és Vénuszát, valamint a Fidelio Leonóráját is hallhatta. Karrierje során olyan világhírű karmesterekkel is dolgozhatott, mint Bruno Bartoletti, Karl Böhm, Pierre Boulez, Silvain Cambreling, André Cluytens, Andrew Davis, Christoph von Dohnanyi, Otto Klemperer, Hans Knappertsbusch, James Levine, Antonio Pappano, Sir Simon Rattle, Wolfgang Sawallisch, Sir Georg Solti és Franz Welser-Möst.

Nemrég producerként is bemutatkozott, Brüsszelben az ő közreműködésével született meg egy új produkció, Wagner Lohengrinje. Színpadi szerepei mellett számos hangversenyen is fellép Európában, valamint az Egyesült Államokban. Lemezfelvételei közül érdemes megemlíteni a Lohengrint, a Tannhäusert, a Lulut és a Wozzecket, valamint Schönberg Várakozás című operáját.

Operafesztiváli fellépése:

2008. 06. 12.

» Janáček: Jenufa

 

Tags: fesztiválok listája: 2008 Szlávok
közreműködők: operaénekes
kategóriák: előadók, alkotók
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook