A krakkói Mozart Akadémián folytatott tanulmányait követően az 1996/97-es évadban kezdte meg szólókarrierjét. A Prágai Állami Operaházban debütált 1999 decemberében Meyerbeer Ördög Róbert című operájának címszerepében.

2001-ben a Prágai Nemzeti Színház vendégművészeként Verdi Rigolettójában a Mantuai herceg szerepét énekelte, majd a Wexfordi Operafesztiválon A jakobinus című Dvořak operában Jiřit alakította. A 2002/2003-as évad óta állandó vendég a Prágai Operában, ahol a következő előadásokban szerepelt: Aida, Carmen, Traviata, Rigoletto, Bohémélet/Bohémek, Tosca, valamint az Ördög Róbert. Ez utóbbi szerepet a kölni Nyugat-Németországi Rádióban (Westdeutsche Rundfunk) is énekelte Gerd Albrecht vezénylete alatt. A koncertszerű előadás felvétele lemezen is kapható.

 

Michal Lehotský felhívta magára a figyelmet a brünni Janaček Színháznak a Bécsi Állami Operaházzal koprodukcióban létrejött Jenufa előadásában, amelyben Szávát alakította. Ezt követően kapott meghívást, hogy énekelje el a Pillangókisasszonyban Pinkerton szerepét a 2004/2005-ös évadban Nagoyában (Japán). Később a berlini Deutsche Oper Nabucco produkciójában Ismaelként is bemutatkozott. Gerd Albrecht vezénylete alatt tért vissza a Kölni Filharmonikusokhoz, akikkel Dvořak a Király és szénégető című operájának koncertszerű előadásában lépett föl. A Pozsonyi Nemzeti Színházban több nagy tenorszerepben is feltűnt: Alfredo, Riccardo, a Herceg, Don José, Rodolfo, illetve a Ruszalka Hercegeként is.

2005 szeptemberében Donizetti Robert Devereux című operájának címszerepét énekelte koncertszerű előadásban Edita Gruberovával, Friedrich Haider vezénylete alatt Budapesten és Pozsonyban, 2006 szeptemberében pedig Riminiben, a Sacra Musica Malatestiana Fesztiválon lépett fel Janaček Egy eltűnt naplója című művében.

 

Lehotský 2006 októberében debütált a Bécsi Állami Operaházban a Rigoletto Mantuai Hercegének szerepében. 2007 nyarán Xantenben az Aida előadássorozatán is énekelt, 2008 februárjában pedig a Götterburgi Filharmonikusokkal Janaček Glagolita miséjében, amelynek karmester Mario Venzago volt.

 

2007 januárjában a Cseh Filharmonikusokkal, Gerd Albrecht vezényletével adták elő koncertszerűen Berlioz Faust elkárhozása művét, amelyben Faust szerepét énekelte. 2007 márciusában és áprilisában folytatta az együttműködést a Götterburgi Filharmonikusokkal: Dvořak A kísértetmenyasszony című oratóriumával szerepeltek Prágában, Valenciában, Madridban és Valladolidban, Zdenek Macal vezénylete alatt.

 

Operafesztiváli fellépése:

 

2010. 06. 17

» Három tenor

Tags: fesztiválok listája: 2010 Európa
közreműködők: operaénekes
kategóriák: előadók, alkotók
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook