1907-ben megalakul a mai Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar jogelődje. A fővárosi bemutatkozás után az együttest a húszas évektől rádióközvetítések teszik ismertté. A nyolcvanas évektől a mind professzionálisabbá váló zenekart Lukács Ervin, majd Medveczky Ádám karmesterek vezetik.

A társulat – Magyar Szimfonikus Zenekar néven – 1990-től a Távközlési Zenei Alapítvány keretében működik, amelynek fenntartását 1992-től a Magyar Távközlési Rt. vállalja. A Matáv döntése a hazai művészeti életben páratlan, hiszen nemcsak a művészi színvonal folyamatos emeléséhez szükséges anyagi feltételeket biztosítja, hanem a zenekar elhelyezéséről is gondoskodik: 1995-ben felépül a Telekom Zeneház.

1997-ben, az immár Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar életében döntő változást hoz Ligeti András Liszt-díjas Érdemes művész zeneigazgatói kinevezése. Az új művészi koncepció következetes megvalósulása révén a társulat Magyarország vezető nagyzenekarai közé emelkedik. Az egyébként is változatos repertoárt kortárs zeneművek, oratóriumok, ifjúsági hangversenyek teszik színesebbé. Mindezt minőségi előadás, kiváló vendégművészek, sikeres lemezfelvételek és közönségbarát programok kísérik.

A zenekar neves vendégei között lépett fel Barbara Hendricks, Jose Cura, Vadim Repin, Olga Kern szólisták, Kobayashi Ken-Ichiro karmester, aki 2006-tól a zenekar állandó vendégkarmestere.

Operafesztiváli fellépésük:

2006. 06. 25.

» Híres operák kórusai – Coro Filharmonico della Scala

 

2002. 06. 22.
» Giacomo Puccini: Messa di Gloria

Tags: fesztiválok listája: 2006 Verismo
műfaj: koncert
közreműködők: zenekar
kategóriák: előadók, alkotók
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook