b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_2006_kaposvari_szinhaz_ffiesno2.jpgA kaposvári Csiky Gergely Színház vendégjátéka

I. Balázs Béla: A kékszakállú herceg vára

 

Judit – Kovács Zsuzsanna

Kékszakállú – Szula László

 

Díszlet: Szegő György

Jelmez: Cselényi Nóra

Rendezte: Léner András

A fiatal Balázs Béla a lélek kalandjait hajszolja, a végzet vállalását, s mindennek szimbolikus átélését. Ez időben kelt drámai játékai közel állnak Maeterlinck és Hofmannsthal ez időben világ-népszerűségű szimbolista színjátékaihoz.

1911-ben írja A kékszakállú herceg vára című verses drámát, amelyből majd Bartók Béla világhíres operát formál. Ebben a drámában a népballadák hangütése és a népköltészet versformája jelenik meg Balázs Béla költészetében.

A Kékszakállú új asszonyt hoz a házhoz, Juditot, s mielőtt végleg magához láncolná, megmutatja neki a palotáját. A sötét, rideg, nedves falú épület csarnokába hét – lezárt – ajtó nyílik. Minden Judité lehet – mondja a Kékszakállú –, de kéri, ne kutassa a múltját. Judit azonban, miután mindent és mindenkit elhagyott a férfiért, teljesen meg akarja ismerni. Sorra nyitja az ajtókat…

b_400_350_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_proza_2006_kaposvari_szinhaz_tuzolto.jpgII . Szép Ernő: Tűzoltó

Kircsi Gerzson – Pál András

Karácsony Jeremiásné – Patocskai Katalin

Eszter – Antal Márta

 

Díszlet: Szegő György

Jelmez: Cselényi Nóra

Rendezte: Molnár Keresztény Gabriella

A Tűzoltó című kabarétréfa könnyednek látszó; mégis abszurditása, hogy klasszikus, kiszámítható szerkezetbe helyez kiszámíthatatlan férfi és női sorsokat. A tűzoltó és a fiatal özvegyasszony története, egymás iránti vágya attól lesz érdekes, hogy nem csupán a kor erkölcsi mércéjével kell megküzdeniük, hanem a nemek között adódó generál problémákkal is!

2006. június 17., szombat 16 óra, Játékszín

Tags: fesztiválok listája: 2006 Verismo
műfaj: próza
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook