b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_gyerek_2010_hary2-460.jpgA Miskolci Csodamalom Bábszínház vendégjátéka

Daljáték négy kalandban, elő- és utójátékkal

 

Szereplők: Juhász Judit, Kulcsár Laura, Hajdú Gáspár Zsolt, Kapusi Szabolcs, Klim Zsolt

Díszítő: Polacsek Zoltán

Báb és díszlettervező: Horváth Márta és Tóth László

Hang és fénytechnika: Méhes Zsolt

A bábjáték szövegkönyvét írta és a darabot rendezte: Tóth László

 

A nagyabonyi kocsmában esténként a nagyotmondó obsitos, Háry János mesél cimboráinak katonaélményeiről. Elbeszélései meg is elevenednek. Egyszer Mária Lujzát, Ferenc osztrák császár lányát és Napóleon francia császár feleségét nem engedik át a burkus határon, ő meg átrántja a határbódét a hazai földre a császárlánnyal és egész kíséretével együtt.

Mária Lujza magával viszi a deli huszárt Bécsbe. Jánossal megy a mátkája, Örzse is. A császári udvarban mindenki megszereti Háryt, akinek személye különösen Mária Lujza számára nem közömbös. Csak Ebelasztin lovag, az ármánykodó kamarás nézi rossz szemmel Háry növekvő sikereit, ezért értesíti Napóleont, aki hadat üzen Ferenc császárnak. Háry huszárjai élén Majland alatt megveri a francia sereget, és saját kezűleg fogja el Napóleont.

Mária Lujza elhatározza, hogy elválik férjétől és Háry felesége lesz, akit közben a hadsereg fővezérévé neveztek ki. Háry nem fogadja el a megtiszteltetést, inkább visszatér szülőfalujába, Örzsével együtt. Így végződik az öreg obsitos elbeszélése.

 

Ajánlott 6 éves kortól

 

Kodály Zoltán kitűnő zenéje Bartók Béla megállapítása szerint: „a magyar parasztzene valóságos apoteózisa minden időkre szólóan…”

 

2010. június 13., vasárnap 11 óra, Miskolci Csodamalom Bábszínház

Tags: fesztiválok listája: 2010 Európa
műfaj: gyerekeknek
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook