enescu web

A 20. század legismertebb, nemzetközi hírű román zeneszerzője, aki nem mellesleg hegedűművész, pedagógus, zongorista és karmester is volt.

Csodálói közé tartozott Romániai Erzsébet királynő (a műkedvelő Carmen Sylva), aminek köszönhetően Enescu gyakori vendég volt a Sinaia-i Peles kastélyban. Zenei élete Bukarest és Párizs között váltakozik, ahol olyan híres partnerei voltak, mint Alfredo Casella, Pablo Casals, Louis Fournier, Richard Strauss. Tanítványai közé tartoznak Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux és Yehudi Menuhin hegedűművészek.
Enescu az 1920-31-es években írta meg az Oidipusz című operáját. A bemutatót Párizsban tartották 1936. március 13-án. A siker elsöprő volt, a mű nemzetközi karrierjét azonban a második világháború kitörése megakasztotta. Igazán ismertté mintegy fél évszázaddal a szerző halála után vált (az Amerikai Egyesült Államokban például először 2005-ben mutatták be).
Érdekesség, hogy a romániai Moldva egykori Liveni néven nevezett települését ma Gerorge Enescuként jegyzik a térképek. Itt született a zeneszerző, akinek a falu szélén ma is álló szülőháza emlékmúzeumként igyekszik megőrizni Enescu és családja egykori környezetét.

Műve az operafesztiválon:

2016. 06. 14.
» George Enescu: Oidipusz

Tags: fesztiválok listája: 2016
kategóriák: előadók, alkotók
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolc Opera Festival Nonprofit Ltd. All rights reserved!  | Legal notice »

↑ Top

facebook