Június 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
101113
24252627282930

Bartók Plusz 2019 – letölthető műsorfüzetek

musorfizet borito 300

A fából faragott királyfi mai történet – mondja a fesztiválnyitó mű koregráfusa.(2013.06.14. - Észak-Magyarország)

A fából faragott királyfi című táncjátékkal vesz részt az idei Bartók Plusz Operafesztivál nyitóestjén a Gárdonyi Géza Színház tánctagozata. A GGTánc Eger vezetőjét, koreográfusát, Topolánszky Tamást kérdeztük.

 

Mire készüljenek az önök előadásának nézői?

Topolánszky Tamás: Olyan színházi és színházi és vizuális élményre, amilyet csak a tánctól kaphat meg az ember. Annak idején ezzel mutatkoztunk be – fiatal társulatként jelentkeztünk Bartók Béla és Balázs Béla táncjátékával – mára ez érett művészek táncjátékává vált. Két évadon át volt műsoron A fából faragott királyfi. Túl vagyunk a 35. előadásunkon. Olyan produkciónak szántuk, amelyik minden korosztály számára érthetően meséli el ezt a történetet. Gyermekelőadásként is játszottuk, és most már tapasztalatból mondhatom: mindenkor élvezte a közönségünk.

Nem az elődei munkáját használta: saját koreográfiát készített ehhez az előadáshoz. Mi fogta meg annyira Bartók Béla és Balázs Béla meséjében, hogy a saját gondolataival gazdagítsa a Bartók-i kultúrkört?

Topolánszky Tamás: Őszintén érdekelt: mai történetnek találom. Arról szól, amilyen a jelenlegi értékválsággal küzdő világunk, ahol – lássuk be – nagyon nehéz mit kezdeni a valódi értékekkel. A fából faragott királyfi történetében a királylány a bábut választja az érte lángoló királyfi helyett – a külcsínt a belbecs ellenében. Ez teljes egészében a jelen értékítélete. Szerintem ez nem jó, és ha arról akarunk beszélni, hogy mennyire nem az, ehhez kiváló anyag A fából faragott királyfi.

Mi az ön válasza: miért nem a valódi királyfit választja a királylány? Miért kell mindkét fiatalnak nagy utat bejárnia az igazi szerelem megtalálásáig?

Topolánszky Tamás: A csillogás és a külsőségek imádata miatt. Ilyen a világ, amikor erre szorít, amikor ezt hirdeti normálisnak – nehéz elhinni, hogy lehetne másként. Pedig lehet – a táncjátékban a királylány is eljut a felismerésig: megszabadul a külcsín attribútumaitól, s maga se hiszi el, hogy a királyfi így is választhatja őt. Közösen indulnak el az új úton. Hiszek a közösen megtalált értékekben, hiszek a családban – ez előadásunk valódi üzenete.

Amikor akár egyszerű igazságokat is hirdet, akkor ehhez mennyire tartja közérthető műfajnak a táncot?

Topolánszky Tamás: Célom, és alkotótársaimmal is ezért dolgozom, hogy a tánc nyelvét közérthetővé lehessen tenni. Ez szerintem kívánatos és lehetséges. Jó példa ennek a törekvésnek a helyességére A fából faragott királyfi című előadásunk is.

címkék: fesztiválok listája: 2013

Kékszakállú + Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye | Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

június
szerda
19
21:00 h
Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye Hangverseny fényjátékkal Világítástervező: Bányai Tamás Látványtervező: Zeke... | tovább az esemény részleteihez »

Albin Fries: Nora

június
csütörtök
20
19:00 h
Opera három felvonásban,német nyelven, magyar felirattal |A Bartók Plusz Operafesztivál 2018-as operaíró versenyének nyertes műve Albin... | tovább az esemény részleteihez »

Igudesman & Joo – A Little Nightmare Music Show

június
péntek
21
18:00 h
A Little Nightmare Music Show világjáró show-műsor, tele virtuozitással, varázslatos zenével és bájos, magával ragadó humorral. Alekszej... | tovább az esemény részleteihez »

EZREK OPERÁJA – Pietro Mascagni: Parasztbecsület (Cavalleria rusticana)

június
péntek
21
21:15 h
Opera egy felvonásban, olasz nyelven A világ operairodalmának halhatatlan remekműveit bemutató Ezrek operája sorozatban Pietro Mascagni... | tovább az esemény részleteihez »

Pietro Mascagni: Iris

június
szombat
22
19:00 h
Opera két részben, három felvonásban, olasz nyelven – A Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátéka (Pilsen, Csehország) Az egzotikus... | tovább az esemény részleteihez »

HÁROM TENOR GÁLA

június
vasárnap
23
19:00 h
Három tenor a Bartók Plusz Operafesztivál 2019 záró gálahangversenyén Műsoron Giuseppe VERDI, Giacomo PUCCINI, Charles GOUNOD, Pjotr... | tovább az esemény részleteihez »
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook